Update articol:

Discuţiile comerciale cu China din septembrie sunt încă „în program”, dă asigurări Donald Trump

Sursa: www.whitehouse.gov

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că următoarea sesiune a negocierilor comerciale dintre Beijing şi Washington, programată pentru începutul lunii septembrie, este încă „în program”, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Sunt în continuare planificate, dacă înţeleg bine. Dar mai important decât întâlnirea din septembrie (este faptul că) vorbim la telefon şi avem conversaţii productive”, a răspuns Trump jurnaliştilor în New Jersey.

Preşedintele american a repetat faptul că Beijingul „îşi doreşte să ajungă la un acord” şi că va vorbi „în curând” cu preşedintele Xi Jinping, pe care „îl cunoaşte bine”.

La începutul săptămânii, administraţia Trump a amânat în cele din urmă cu peste două luni impunerea de tarife vamale suplimentare pentru o listă lungă de produse de interes general importate din China, precum telefoane şi jucării.

Suplimentarea acestor taxe ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 septembrie, după cum decretase Donald Trump în urma dezamăgirii după ultima rundă de negocieri când emisarii săi, Steven Mnuchin, ministrul trezorerie şi Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru comerţ, s-au întors de la Shanghai la sfârşitul lunii iulie fără să fi obţinut progrese semnificative.

Dar, pe măsură ce sezonul de cumpărături de la sfârşitul anului s-a apropiat, administraţia Trump, de teama consecinţelor asupra preţurilor pentru consumatorii americani, a preferat să amâne majorarea tarifară.

Joi, Donald Trump a reiterat îndemnul adresat Rezervei federale şi preşedintelui acesteia, Jerome Powell, de a scădea rata dobânzilor.

„Toate ţările din întreaga lume îşi reduc rata. Trebuie să fie echilibru. Nu mă deranjează dacă suntem mai sus (la rata dobânzilor), dar suntem prea sus”, a spus el adăugând că Jerome Powell a făcut o mare greşeală prin creşterea ratei dobânzilor la sfârşitul anului 2018.