Update articol:

Eugen Teodorovici anunţă: Propunerea legislativă a PSD privind suspendarea rambursării creditelor a trecut astăzi de Senat

Cetățenii sunt protejați împotriva eventualelor dificultăți cu care s-ar putea confrunta băncile, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România.

Propunerea legislativă a PSD privind suspendarea rambursării creditelor a trecut astăzi de Senat. Vineri, documentul va intra în Camera Deputaţilor.    

Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, anunţă:    

Începem să reparăm greșelile Ordonanței nr.37/2020 care prevede amânarea plăţii ratelor la credite și aprobată ieri de Guvernul Orban‼️

Astăzi în Plenul Senatului din 130 de senatori prezenți, au fost 86 de voturi pentru, 27 împotrivă și 17 abțineri pentru modificările așteptate de români și de mediul de afaceri!‼️

Continuăm să ne îndeplinim misiunea pentru care am fost votați de români prin măsuri și acțiuni concrete și care vor da o gură de oxigen celor loviți de această pandemie necruțătoare.

Unde alții nu știu, nu pot sau chiar nu vor, ne asumăm noi această responsabilitate de a face lucrurile așa cum este corect‼️ Căci asta trebuie să fie misiunea unor oameni de stat adevărați, să facă bine oricând, dar mai ales când este criză și romanii au nevoie de sprijin‼️

Băncile au transmis o scrisoare parlamentarilor: Recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni

 

Propunere legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor, iniţiată de PSD, este urmatoarea:  

Art.2. Obligația de plată a ratelor scadente, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului.

Art.3. Instituțiile financiare nebancare care înregistrează dificultăți financiare ca urmare a procesului de suspendare a rambursării creditelor pot beneficia de împrumuturi în condițiile prevederilor Ordonanței de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare aplicabile IMM-urilor.

Art.4. (1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României.

  • Sunt eligibili debitorii care nu înregistrează întârzieri la plată, reprezentând principal și/sau dobândă, în relație cu creditorii, mai mari de 90 de zile.
  • Prelungirea duratei contractuale menționate la art.2, alin.(l) începe de la data comunicării solicitării de suspendare adresate creditorilor.

Art.5. Beneficiază de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor IMM-urile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI din Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
  • Nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.

 

Potrivit lui Eugen Teodorovici, amendamentele de mai jos au fost admise.  

 

Expunerea de motive arată: “În România, răspândirea virusului Covid-19 a evoluat rapid din cauza nivelului ridicat de contagiozitate. Pentru stoparea răspândirii virusului, s-au luat o serie de măsuri excepționale, cum ar fi: suspendarea activității cu publicul a majorității instituțiilor publice; suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației; suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise; interzicerea organizării și desfășurării de evenimente; suspendarea temporară a activităților de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie; suspendarea tuturor zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și Spania și din Italia și Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, până pe 31 martie a.c..

Toate aceste măsuri vor crea dificultăți evidente persoanelor fizice și juridice care au contractat, pentru diverse perioade, credite de la instituții de credit și instituții financiare nebancare.

În acest context, propunerea legislativă urmărește susținerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru susținerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activității ca urmare a implementării măsurilor amintite anterior. Astfel, printre măsurile fiscal-bugetare prevăzute de prezenta propunere legislativă se regăsește suspendarea, la cerere, a obligației de restituire a împrumuturilor și dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice și companii”.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021