Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat sâmbătă, la Romania TV, că va cere Consiliului Concurenţei o investigaţie legată de ROBOR, dar modalitatea de verificare trebuie schimbată, astfel încât raportările Consiliului să nu mai fie date la un an sau doi, ci la trei sau şase luni.
“Nu e intenţia de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor”, a declarat ministrul Finanţalor, Eugen Teodorivici, la România TV.
Acesta a mai spus că s-au făcut două modificări în ordonanţa de urgenţă, una fiind legată de definirea exactă a activelor financiare ale băncilor.
“Va urma o altă serie de măsuri. Consiliul Concurenţei să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (…) Dacă eu cer Consiliului Concurenţei şi care sunt efectele unui astfel de mecanism şi spune în doi trei ani, păi în trei ani economia noastră e…”, a mai completat ministrul Finanţelor.
Ordonanţa de urgenţă ce prevede noi măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2019, inclusiv „taxa pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Una dintre cele mai importante măsuri din noul act normativ este taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.
Teodorovici, despre noua OUG: Presiuni au fost foarte mari, până în ultima clipă, să nu se adopte
Eugen Teodorovici a mai spus ieri că s-au făcut numeroase presiuni pentru ca Ordonanţa ce introduce numeroase prevederi şi reglementări, inclusiv taxa pe activele financiare pentru bănci, să nu fie dată.
“Această ordonanţă cred că este cel mai important act pe care acest Guvern l-a emis, de doi ani. Presiuni au fost foarte mari, până în ultima clipă, să nu se adopte. Am vorbit cu doamna prim-ministru, la nivel de Guvern, cu preşedinţii Coaliţiei, ar fi bine să prezentăm, după ce se aşază această ordonanţă, să prezentăm chiar public felul în care au răspuns ministerele, ce observaţii au făcut, scrisorile făcute din partea anumitor instituţii şi să prezentăm public toate încercările de a nu avea această ordonanţă aprobată”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, sâmbătă, la România TV.
Oficialul de la Finanţe a precizat că aceste presiuni au fost făcute şi în scris, amintind de scrisoarea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României care a cerut ca această ordonanţă să fie discutată în CSAT.