Update articol:

Fitch îmbunătăţeşte perspectiva atribuită ratingului Nuclearelectrica de la negativă la stabilă

nuclearelectrica

Fitch Ratings a îmbunătăţit joi perspectiva atribuită ratingului Nuclearelectrica pentru datoriile pe termen lung (IDR) de la negativă la stabilă, şi a confirmat ratingul la “BBB minus”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Acţiunile vin după ce în 24 martie Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al României de la negativă la stabilă şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută.

Perspectiva şi ratingul Nuclearelectrica reflectă acum opinia Fitch privind profilul său individual de creditare (SCP), evaluat la “bbb minus”.

Statutul Nuclearelectrica, acţionariatul şi controlul legăturilor cu statul sunt, în opinia Fitch, “solide”, reflectând faptul că firma este majoritar deţinută de stat (82,49%), şi importanţa strategică a companiei ca unic producător de energie nucleară în România.

Implicaţiile financiare, social-politice ale unei intrări în incapacitate de plată a Nuclearelectrica pentru România sunt, în opinia Fitch, “moderate”, agenţia estimând că majoritatea operaţiunilor vor continua probabil chiar dacă Nuclearelectrica se confruntă cu dificultăţi financiare semnificative.

Fitch estimează că taxa pe profiturile excepţionale, inflaţia şi scăderea volumelor de electricitate vândută vor afecta marjele de profit ale Nuclearelectrica la o medie de 30% în 2022-2027, de la o medie de 53% în 2019-2021. Presiunile asupra costurilor apar în special în urma preţurilor mai ridicate ale electricităţii achiziţionate pentru îndeplinirea contractelor în timpul perioadelor planificate şi neplanificate de întreruperi, şi a majorării costurilor cu personalul şi mentenanţa. Fitch se aşteaptă la o reducere graduală a presiunilor asupra costurilor după 2023, în urma normalizării preţurilor la energie, a stabilizării serviciilor şi a costurilor cu forţa de muncă.

Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul Nuclearelectrica se află revizuirea în scădere a ratingului României, incapacitatea de a menţine actualul nivel adecvat al lichidităţii şi finalizează finanţării pentru planurile de majorare a cheltuielilor de capital, şi o performanţă operaţională mai slabă decât estimările.

De asemenea, Fitch nu se anticipează o îmbunătăţire a profilului individual de creditare (SCP) al Nuclearelectrica, din cauza planurilor de majorare a cheltuielilor de capital, dar o revizuire în creştere a ratingului României ar putea duce la îmbunătăţirea ratingurilor Nuclearelectrica. (Agerpres)

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023