Update articol:
INTERVIU

Fizicianul Cristian Presură: Standardele 5G pentru România nu pot să difere foarte mult de cele din Europa de Vest; nu cred că trebuie să inventăm noi alte standarde

Cristian Presura Sursa foto: Facebook.com

România trebuie să copieze standardele pentru tehnologia 5G de la țările din Europa de Vest, este de părere fizicianul Cristian Presură.

Referitor la îngrijorările apărute în spațiul public legate de impactul tehnologiei 5G asupra sănătății, domnia sa ne-a spus: “Oamenii, însă, trebuie să înțeleagă că tehnologia 5G folosește unde electromagnetice care au două aspecte esențiale. În primul rând frecvența undelor este de sute de mii de ori mai mică decât frecvența undelor ultraviolete și asta face ca radiațiile sa nu fie ionizante, deci să nu producă cancer, iar pe de altă parte amplitudinea undelor electromagnetice este foarte mică, în așa fel încât singurul lucru pe care îl pot face undele electromagnetice ale radiației 5G este să încălzească puțin pielea”

Cristian Presură este cercetător la compania Philips, Olanda. S-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie.

 ***

Cum comentaţi faptul că, în ultima perioadă, au tot apărut ştiri că tehnologia 5G dăunează sănătăţii oamenilor?

Cristian Presură: Din păcate, nu toată lumea cunoaște cum funcționează tehnologia 5G. Într-adevăr, se vehiculează tot felul de știri care sperie oamenii. Oamenii, însă, trebuie să înțeleagă că tehnologia 5G folosește unde electromagnetice care au două aspecte esențiale. În primul rând frecvența undelor este de sute de mii de ori mai mică decât frecvența undelor ultraviolete și asta face ca radiațiile sa nu fie ionizante, deci să nu producă cancer, iar pe de altă parte amplitudinea undelor electromagnetice este foarte mică, în așa fel încât singurul lucru pe care îl pot face undele electromagnetice ale radiației 5G este să încălzească puțin pielea.

Cum funcționează tehnologia 5G?

Cristian Presură: În esență, funcționează nu cu mult diferit de aparatele de radio, pentru că și tehnologia 5G folosește unde electromagnetice. Aceste unde electromagentice fac legătura între telefonul mobil și antenă, de exemplu. La aceasta, însă, se mai adaugă un aspect. Pentru a obține viteze mari de transmisie, pentru că despre asta vorbim în cadrul tehnologiei 5G, se folosesc frecvențe mai ridicate decât la radio. În cazul de față, vorbim de frecvențe de 5 GHz, de 10 GHz și, pe viitor, 30-40 GHz. Aceasta este frecvența undelor electromagnetice. Pentru că frecvența este foarte ridicată, se pot transmite multe date mobile în timp scurt.

Ce este tehnologia 5G și care sunt promotorii acestei tehnologii?

Cristian Presură: Tehnologia 5G este o tehnologie de comunicare între dispozitive mobile, așa cum sunt telefoanele mobile, de cele mai multe ori prin intermediul antenelor. Numele 5G vine de la a cincea generație, pentru că înainte exista și a treia generație și a patra generație. Promotorii acestor tehnologii 5G sunt companiile care construiesc aceste tehnologii: companii europene, chineze, americane; dacă, atenție, ele pot fi numite promotori.

Care ar trebui să fie standardele optime pentru România în ceea ce priveşte tehnologia 5G?

Cristian Presură: Standardele pentru România nu pot să difere foarte mult de standardele pentru Europa de Vest. În cazul de față, nu cred că trebuie să inventăm noi alte standarde. Trebuie să copiem, în esență, ceea ce se implementează deja în Europa de Vest, pentru că ei au mai multe resurse să finanțeze și să coordoneze studiile necesare pentru a determina normele de siguranță. În fond, facem parte din Uniunea Europeană.

Cum vor fi afectate de implementarea tehnologiei 5G actualele dispozitive care folosesc 2G, 3G și 4G?

Cristian Presură: În esență, nu vor fi afectate de implementarea tehnologiei 5G. Actualele dispozitive nu vor putea folosi tehnologia 5G, dar vor merge, în continuare, la fel de bine, pentru tehnologiile pentru care au fost construite.

Care sunt punctele tari şi slabe ale tehnologiei 5G?

Cristian Presură: Punctul tare este rata mare de transmisie a datelor mobile de la un telefon mobil, să spunem, la altul. Punctul slab este că este o nouă tehnologie pe care trebuie să o învățăm. Trebuie să învățăm să o înțelegem, trebuie să învățăm să o folosim. Avem nevoie de programatori, avem nevoie de ingineri care să o construiască, care să o utilizeze, dar asta se întâmplă cu orice tehnologie nouă.

Nota

Cristian Presură este autorul cărților “Fizica povestită”, “O călătorie prin univers: Astrofizica povestită” și, mai nou, “Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe”. A urmat studiile Facultății de Electrotehnică și Facultății de Fizică a Universității din București. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide.

În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020