Update articol:
Al doilea incident în zonă, după Mercer Street

Forțe susținute de Iran au confiscat un Petrolier în Marea Arabiei (surse maritime); Iranul neagă – actualizare

  • Petrolier confiscat în Marea Arabiei, potrivit surselor maritime

  • Armata iraniană: acuzația de deturnare deschide calea pentru „aventurism”

 

Actualizare:  Cei care au deturnat petrolierul au plecat de la bordul acesteia, iar vasul este în siguranță, a informat agenția maritimă comercială britanică.

Forțe susținute de iranieni au confiscat un petrolier în Golful de pe coasta Emiratelor Arabe Unite, au declarat trei surse de securitate maritimă, după ce agenția britanică de comerț maritim a raportat o „posibilă deturnare „marți în zonă, potrivit Reuters.

Abolfazl Shekarchi, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ale Iranului, a denunțat informaţiile despre incidente maritime și deturnări în zona Golfului ca „un fel de război psihologic și pregătind scena pentru noi crize de aventurism”, a declarat agenția de presă Fars.

Marea Britanie atenţionează asupra unui incident în desfăşurare în largul coastelor oraşului Fujairah din EAU

 

Două dintre sursele citate de Reuters au identificat nava ca fiind Asphalt Princess, un transportor de asfalt și bitum sub pavilion Panama, care se afla în Marea Arabiei, în drum spre Strâmtoarea Ormuz, pe o rută pe care se desfășoară aproximativ o cincime din transportul maritim mondial de hidrocarburi.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este îngrijorat de situaţie și că analizează rapoartele despre incidentul maritim în Golful Oman, dar că este prea devreme pentru a oferi o explicaţie. Ministerul de externe al Marii Britanii „investighează de urgență”  incidentul în care este implicată o navă în largul coastei Emiratelor Arabe Unite, a spus un purtător de cuvânt.

Oficialii americani, vorbind cu condiția anonimatului, au declarat că armata Statelor Unite se gândește să repoziționeze cel puțin o navă în vecinătatea generală a Asphalt Princess, pentru a fi mai atentă la situaţie.

Tensiunile au explodat în regiune, după ce săptămâna trecută un atac asupra unui petrolier administrat de Israel – Mercer Street, în largul coastei Omanului, a ucis doi membri ai echipajului, fiind acuzat Iranul de Statele Unite, Israel și Marea Britanie. Iranul a negat responsabilitatea.

 

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare