Update articol:

Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache vrea să revină în politica de la Viena, după scandalul Ibiza Gate

Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, care a demisionat anul trecut după ce a fost surprins cu o cameră ascunsă pe insula spaniolă Ibiza oferindu-se să vândă favoruri politice unei femei despre care credea că este nepoata unui oligarh rus în timp ce bea vodcă și Red Bull, încearcă să revină politic la Viena.

Strache, care rămâne sub ancheta autorităților austriece în legătură cu așa-numita afacere Ibiza, conduce o listă cu numele lui la alegerile locale din Viena, stabilite pentru duminică. Fostul lider al Partidului Libertății de extremă dreaptă a fost obligat să demisioneze din partid în urma scandalului.

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

„Partidul Popular încearcă să atragă foști alegători ai Partidului Libertății în campania de la Viena și sondajele sugerează că funcționează”, a declarat Michael Ludwig, primarul Vienei.

Strache susține că a fost victima unei vaste conspirații făcută de mass-media germană, care a publicat porțiuni ale videoclipului, înregistrat în Ibiza în 2017, și a unor forțe misterioase care caută să submineze extrema dreaptă. În plus, în afară de afacerea Ibiza, Strache se confruntă cu acuzații că ar fi delapidat peste 500.000 de euro de la partid prin depunerea unor rapoarte de cheltuieli false pentru a acoperi costurile personale, cum ar fi îndrumători pentru fiica sa. El a refuzat să comenteze aceste acuzaţii.

Politico scrie că, oricât de fantastic ar putea părea o revenire, Strache are șanse mari să obțină suficient sprijin în Viena pentru a depăși pragul de 5% necesar pentru a câștiga intrarea în conducerea orașului.

Acest lucru se datorează parțial faptului că retorica sa referitoare la migrație  a revenit în prim-plan, în urma recentului incendiu din lagărul de refugiați Moria de pe insula grecească Lesbos. Aproximativ 30% din populația de 1,9 milioane din Viena este străină. În timp ce majoritatea sunt europeni, mulţi provin din țări predominant musulmane, din afara UE.

Într-un videoclip provocator al campaniei, Strache, așezat într-o cafenea în aer liber din Viena, susține că tinerii orașului au devenit „o minoritate în propria lor patrie” ca urmare a migrației musulmane. La sfârșitul videoclipului, Strache este întrerupt de chemarea la rugăciune a unui muezin. „E suficient”, strigă Strache.

Poltico scrie că este o carte de joc veche, dar Strache și-a construit cariera pe o astfel de retorică și își cunoaște publicul.

Problema este că migraţia a devenit un punct fierbinte de campanie pentru mai mulţi politicieni. Partidul Libertății, cu un mesaj similar cu cel al lui Strache, își prezintă proprii candidați la Viena. Și apoi există Partidul Popular de centru-dreapta al cancelarului austriac Sebastian Kurz, care oferă un alt tip de opțiune anti-imigranți, punând accent pe „integrare”.

Sondajele recente au plasat Partidul Popular, a cărui campanie de la Viena este condusă de ministrul austriac de finanțe, Gernot Blümel, un confident al lui Kurz, la peste 20%, mai mult decât dublu față de 9% cât au obţinut conservatorii la ultimele alegeri din 2015. Partidul Libertății a fost învins, scăzând la 9% de la 22% la ultimele alegeri.

Chiar și așa, partidele de dreapta au puține șanse să rupă stăpânirea de stânga asupra unui oraș cunoscut sub numele de „Viena Roșie”, o referire la lunga dominație a social-democraților, care au condus guvernul orașului din 1945 – cu o majoritate absolută pentru cea mai mare parte a acelei perioade. Se preconizează că vor câștiga alegerile cu peste 40%.

 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021