Update articol:

Francesco Starace (Enel): Deficitul de personal şi de materiale de bază încetinesc tranziţia energetică

FRANCESCO STARACE, ENEL FRANCESCO STARACE, ENEL

Deficitul de personal şi de materiale de bază sunt principalele constrângeri ale ritmului tranziţiei energetice pentru principalii furnizori de energie electrică, cum ar fi Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a afirmat pentru Reuters directorul general Francesco Starace, potrivit Agerpres.

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume în funcţie de capacitatea instalată şi intenţionează să cheltuiască 150 miliarde de euro din proprii săi bani pentru a-şi tripla aproape capacitatea deţinută, la 120 gigawaţi (GW) şi să-şi reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2030.

Într-un interviu acordat la conferinţa Reuters Global Energy Transition, Starace a explicat că deşi ar fi posibil să fie finanţat un plan de tranziţie mai agresiv, constrângerile legate de capacitate ar face mai dificilă o creştere mai rapidă.

“Adevărata limitare e dată de oameni … şi de lipsa materiilor prime. Cât de mulţi oameni pot fi puşi la un loc şi pregătiţi … să facă asta în mod corespunzător, să fie motivaţi şi să rămână în companie?”, s-a întrebat şeful Enel.

Acesta a adăugat că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime precum şi cu echipament specializat pentru industria regenerabilă.

“Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi, poate doar pentru 2024”, a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece atât de multe reţele din numeroase ţări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susţin folosirea cărbunelui şi a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană şi solară depinde de condiţiile climatice iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Pandemia a schimbat asta deoarece sistemele energetice au absorbit fără probleme un nivel ridicat de energie provenită din surse eoliene şi solare.

“A fost ca şi cum am fi trăit trei ani în unul. Ştim că viitorul este sigur şi ştim că putem trăi destul de bine”, a afirmat şeful Enel.

Acesta a apreciat că Statele Unite, Europa şi America Latină sunt zonele cheie ale Enel, în timp ce sud-estul Asiei şi India vor fi viitoarele pieţe de creştere.

Întrebat ce ar putea face guvernele pentru tranziţia energetică, el a spus că este necesar să se concentreze pe implementarea noilor tehnologii disponibile în loc să risipească timp şi bani pentru a dezvolta ceea ce este încă nedemonstrat. “Nu faceţi tot timpul filme SF. Gândiţi-vă la ce tehnologii avem acum şi lucraţi din greu”, a declarat Starace.

Enel Spa, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, are o prezenţă importantă pe piaţa din România.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ADIDAS TURBO SHORT 0.10/210/200 (EBADSTS12) (30/09/2022)

Reluare tranzactionare - ora 10:35 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (30/09/2022)

Aprobare BNR modificari in conducerea bancii