Update articol:
 Îmbunătățiri la capitolul lichiditate

FTSE menține România la statutul de piață de frontieră și pe lista de monitorizare pentru promovare

BVB
  • FTSE Russell recunoaște eforturile Bursei de Valori București să aducă IPO-uri pe piață și să îmbunătățeacă nivelul lichidității, potrivit anunțului agenției

Agenția de rating FTSE Russell a menținut România la statutul de piață de frontieră și pe lista de monitorizare pentru promovare la statutul de piață emergentă.

Conform anunțului FTSE, România a progresat la capitolele lichiditate și tranzacții înafara pieței, acestea fiind notate acum ca “restricționate“, față de “neîndeplinite“, anterior.

FTSE Russell recunoaște eforturile Bursei de Valori București să aducă IPO-uri pe piață și să îmbunătățeacă nivelul lichidității, potrivit anunțului agenției.

România a fost inclusă pe lista de monitorizare în vederea promovării la piață emergentă în septembrie 2016. Agenția va mai face o evaluare interimară în martie 2019 și o reclasificare în septembrie 2019.

Anul acesta, FTSE a anunțat upgradarea așa numitei piețe de clasă A din China la statutul de piață emergentă secundară, începând cu iunie 2019. Totodată, Islanda a primit statutul de piață de frontieră, iar Argentina, Tanzania, Vietnam au fost incluse în lista de monitorizare, conform FTSE.

Promovarea României la statutul de piață emergentă ar pune piața de capital pe radarele unor noi investitori, dedicați acestor tipuri de piețe, ceea ce ar duce la creșterea fondurilor alocate pentru investiții la BVB.

Promovarea Chinei are loc după trei ani de refuz din partea FTSE. Duan Shihua, manager general Shanghai Changer Investment Management Consulting, estimează, potrivit Reuters, că includerea Chinei pe lista de piețe emergente secundare poate determina, în primă fază, influxuri de bani străini de 15 miliarde de dolari pe piață.

De luni, Polonia nu mai este considerată Piaţă Emergentă, dobândind statutul de Piaţă Dezvoltată din partea FTSE Russell, şi devenind prima ţară din Europa Centrală şi de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate şi prima din lume care obţine o astfel de promovare în aproape un deceniu.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014