de Dan Pălăngean
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în decembrie 2022 cu doar 0,24% față de luna anterioară (mai puțin de jumătate față de noiembrie). Totodată, a coborât la cea mai mică valoare față de aceeași lună a anului precedent, respectiv 32,76%, sub nivelul de la finalul lui 2021 (33,33%).
Explicația principală a scăderii indicelui general constă în efectul de bază puternic, după creșterile anterioare excepționale. De reținut, dacă la intern s-a continuat majorarea prețurilor (+1,01%, valoare identică celei din noiembrie 2022), la extern a fost consemnată o scădere semnificativă (-1,68%. Ceea ce arată o influență favorabilă din schimburile externe.
Una peste alta, datele INS au consemnat valori minime pentru 2022 atât pe canalul pieței interne, unde s-a ajuns la 41,92%, cât și pe filieră externă, unde avansul a fost de 13,75%. Ecartul între evoluția anuală a prețurilor de profil la intern și a celor de pe piața externă s-a păstrat sub 30 de puncte procentuale dar a rămâne considerabil.
Indicele de creștere a prețurilor în sectorul energetic a consemnat creștere lunară de 0,2% dar a bifat o scădere semnificativă în termeni anuali (de la 75% la circa +69%). Oarecum surprinzător față de evoluțiile anterioare, cea mai însemnată majorare s-a înregistrat în decembrie 2022 în industria bunurilor de capital (+1,36%, de și numai 9,22%, cea mai mică valoare în termeni anuali)
S-a consemnat o valori moderate la bunurile de uz curent (+0,39% lunar, dar +20,52% anual), la bunurile de folosință îndelungată (+0,38% lunar și +14,83% anual, scădere marginală). Legate mai mult de piața externă, bunurile intermediare (-0,59%, respectiv +16,31%) s-au ieftinit în ultima lună a anului 2022.
Chiar în contextul reducerii avansului prețurilor la energie, sectorul industrial continuă să achite facturi substanțiale. Costurile aferente s-au majorat pe măsură, productivitatea muncii a scăzut și s-au închis o serie de capacități de producție. Ceea ce afectează rezultatele din industrie, situate (îngrijorător) sub nivelul din urmă cu șase ani.
Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri mai mari față de aceeași lună a anului trecut la furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+84%, după o scădere cu 9 puncte procentuale), produse obținute din prelucrarea țițeiului (+31%, după scăderea maximă consemnată în decembrie, -12 pp) și extracția petrolului brut (+30%).
Le urmează producția din tutun, fabricarea hârtiei și industria alimentară, (fiecare cu circa +29%), fabricarea substanțelor și a produselor chimice (aprozimativ 27%), a produselor din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (ambele cu +25%) și prelucrarea lemnului (+22%), distribuția apei, salubritate etc. (+21%).
La polul opus s-au situat fabricarea produselor farmaceutice (+5,9%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+7,3%), fabricarea articolelor textile (7,7%), articolele de pielărie și marochinărie (+8,2%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (8,7%), articolele de îmbrăcăminte (+9,1%), fabricarea altor mijloace de transport (9,6%).
În continuare, păstrarea creșterii economice va rămâne dependentă de facturile foarte mari la energie, în contextul în care, la intern, prețurile industriale au crescut de circa trei ori mai mult decât la extern. Transmiterea scumpirilor spre coșul de consum al populației va continua în lunile următoare (efectul de bază este, însă, mai favorabil).