Update articol:

Instanţa americană a decis: Citibank nu poate recupera 500 de milioane de dolari pe care i-a transferat din greșeală; Banca a anunţat că va face apel

După ce a comis una dintre „cele mai mari gafe din istoria bancară”, Citibank nu va mai putea să recupereze aproape jumătate de miliard de dolari pe care i-a transferat accidental creditorilor Revlon, a decis un judecător al Curții Districtuale SUA.

Citibank, care acționa ca agent de credit al Revlon, intenționa să transfere dobânzi de aproximativ 8 milioane de dolari creditorilor  companiei de produse cosmetice. În schimb, Citibank a transferat din greșeală de aproape 100 de ori suma respectivă, inclusiv 175 de milioane de dolari unui hedge fund. În total, Citi (C) a transferat  accidental 900 de milioane de dolari creditorilor Revlon.

Unii creditori au returnat banii transferați din eroare, dar alte 10 companii de investiții și consultanță financiară cărora Citibank le transferase în total 500 de milioane de dolari au refuzat să returneze banii. Iar justiția americană le-a dat dreptate.

O excepție de la regulă

Potrivit CNN, legea îi pedepsește de obicei pe cei care cheltuiesc bani depuși accidental în conturile lor. Transferurile accidentale sunt frecvente în era digitală, iar banii pot fi rambursaţi instantaneu. Un cuplu din Pennsylvania s-a confruntat cu acuzații grave după ce a cheltuit bani depuși accidental în contul lor.

Dar legea din New York are excepții de la această regulă: dacă beneficiarul este îndreptățit să primească acea sumă de bani sau se așteaptă să o primească, iar el nu știe că banii i-au fost virați din greșeală, atunci poate păstra liniștit întreaga sumă.

Creditorii Revlon au declarat că au crezut că Citibank face plăți anticipate pentru  împrumut. La urma urmei, banii transferaţi accidental au fost suma exactă „până la ultimul bănuț” pe care Citibank le-o datora, deși nu se stabilise plata anticipată.

“Suntem extrem de mulțumiți de decizia atentă și detaliată a judecătorului [Jesse] Furman”, a declarat Benjamin Finestone, care a reprezentat doi creditori, Brigade şi HPS Investment Partners.

„Limită irațională”

Instanța a decis că aceşti creditori era justificat să creadă că plata a fost intenționată. Citibank în sine nu și-a dat seama de amploarea greșelii sale decât după aproape o zi.
„A crede că Citibank, una dintre cele mai sofisticate instituții financiare din lume, a făcut o greșeală care nu s-a mai întâmplat până acum, în valoare de aproape 1 miliard de dolari – ar fi la limita iraționalului”, se arată în documentul instanței.

La baza deciziei judecătorului au stat discuții interne între angajații HPS ca o dovadă suplimentară că aceştia nu aveau idee că transferul a fost o greșeală până când Citibank a trimis notificări.

În chat, care a fost datat la o zi după transferul greșit, angajații HPS au glumit despre eroare:

DFREY5: Mă simt foarte rău pentru persoana care a făcut o plată eronată de 900 mm. Nu este o mișcare excelentă în carieră. . . .

JRABINOWIT12: cu siguranță se pare că vor căuta oameni noi pentru grupul lor …Ops

DFREY5: Cum a fost munca astăzi scumpo? A fost ok, cu excepția faptului că am trimis din greșeală 900 mm dolari unor persoane care nu trebuiau să îi primească

DFREY5: Dezavantajul muncii de acasă. Poate câinele a lovit tastatura.

Creditorii nu se pot folosi de bani, deoarece există o cale de atac, iar un ordin de restricționare temporară este încă în vigoare.

“Nu suntem de acord cu această decizie și intenționăm să facem apel. Credem că avem dreptul la fonduri și vom continua să încercăm să le recuperăm complet”, a declarat Citigroup într-un comunicat.

Pandemia a afectat brandurile de cosmetice precum Revlon (REV), acțiunile tranzacționându-se cu 40% mai puțin față de acum un an.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021