Update articol:
Ovidiu Dumitrescu, Tradeville:

„Investițiile în acțiuni dau investitorilor posibilitatea de a participa la creșterea economică a unei țări”

Direcționarea unor fonduri către diferite instrumente de investiții ce înglobează acțiuni înseamnă, de fapt, o susținere a mediului de afaceri și, în speță, a economiei românești, potrivit unui comunicat transmis de Asociația Administratorilor de Fonduri, vineri, după o dezbatere la Bursa de Valori București.

Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct la Tradeville, a arătat: „Investițiile în acțiuni dau investitorilor posibilitatea de a participa la creșterea economică a unei țări. Acest lucru conduce la o societate mai dinamică în care roadele creșterii economice sunt împărțite între un segment mai larg al populației și care intră într-un ciclu virtuos de autofinanțare a dezvoltării economice viitoare. Este important să punem la dispoziția tuturor românilor instrumente prin care să poată face astfel de investiții. La fel de important este și să facem tot posibilul să creștem masiv gradul de participare a conaționalilor noștri la acest fenomen. Cred că, având în vedere aversiunea față de incertitudine ce caracterizează o mare parte a populației, sunt necesare unele stimulente pentru economisirea prin bursă, mai ales cea pe termen lung, așa cum, de exemplu, există în SUA conturile de tip 401K care au înlesniri fiscale substanțiale dacă proprietarul menține investițiile o perioadă lungă de timp”.

În prezent, în fondurile locale cu investiții preponderent în acțiuni, se află active însumate de 1,7 miliarde de RON, deținute de aproape 43.000 de investitori, cu 1.800 mai mulți decât anul trecut.

„Românii pot profita de evoluțiile pozitive ale burselor alegând să cumpere fonduri cu o componentă importantă a portofoliului orientată către acțiuni tranzacționate. Spre exemplu, un fond cu un portofoliu investit în proporție de 60% în acțiuni pe structura indicelui BET-TR «ar capta» 60% dintr-o eventuală creștere a unui portofoliu de aceeași mărime investit 100% pe structura BET-TR. Există, la acest moment, 26 de fonduri locale cu investiții preponderent (min. 50%) în acțiuni, cu active însumate de 1,7 mld. de lei, aparținând unui număr de aproape 43 de mii de investitori. Numărul investitorilor în aceste fonduri a crescut cu cca 1800 de persoane în acest an în timp ce sumele nete investite în aceeași perioadă au fost de 53,3 milioane lei. Accesul este facil, iar sumele minime de investit sunt relativ scăzute”, a afirmat Jan Pricop, Director Executiv Asociația Administratorilor de Fonduri (A.A.F.).

Prin plasarea unor lichidități în fondurile de investiții pe termen lung putem reduce impactul negativ al fluctuațiilor bursiere.

„Fondurile mutuale de acțiuni reprezintă o metodă facilă în a lua un prim contact cu piața de capital locală și de a beneficia de perioadele de creștere economică surprinse de piețele financiare. Avantajul principal al acestei abordări îl reprezintă nivelul ridicat de diversificare prin care fluctuațiile înregistrate pe termen scurt în piața de acțiuni sunt temperate. Fie că investim sume considerabile la un anumit moment dat, fie că alegem să investim sume mai mici, într-un mod recurent, este important să reținem că investițiile pe termen lung au șanse semnificative de a genera randamente satisfăcătoare”, a remarcat Milan Prușan, Managing Director NN Investment Partners.

Oferta disponibilă pe piața românească de capital permite investitorilor potențiali, actuali și viitori să rămână într-o zonă relativ confortabilă.

„Chiar dacă ultimele luni au adus o ameliorare a randamentelor instrumentelor cu venit fix, în special a celor în lei, cred că atingerea obiectivelor financiare pe termen lung prezentă în portofoliul investitorilor a instrumentelor de genul acțiuni/fonduri cu componentă de acțiuni este de dorit. Pentru foarte mulți investitori, teama de a nu avea pierderi pe termen scurt este mai puternică decât motivația dată de un posibil randament mai ridicat obținut din investițiile în acțiuni pe termen lung. Pornind de la această realitate, când vine vorba de fondurile cu componentă de acțiuni, abordarea noastră este de a limita pierderea. Majoritatea fondurilor noastre îi permit investitorului să aleagă în funcție de acest parametru, ajutându-l astfel să rămână într-o zonă relativ confortabilă, chiar dacă acum are în portofoliu și acțiuni”, este de părere Adrian Negru, Director Vânzări Raiffeisen Asset Management.

Profilul investitorilor în fonduri de acțiuni este, în general, echilibrat, calculat; sunt persoane ce iau mai degrabă decizii raționale. De aceea educația financiară rămâne o preocupare constantă a administratorilor de fonduri.

„Atunci când vorbim despre investitorii în fonduri de indici bursieri sau în fonduri de acțiuni, cu siguranță vorbim despre investitori ale căror decizii sunt mai puțin emoționale și mai mult raționale și intuitive. Bineînțeles, un investitor avizat știe să abordeze corect volatilitatea pieței și să investească constant, indiferent de evoluția bursieră. Avantajul investitorilor care dețin o educație financiară solidă este acela că pot selecta dintr-o ofertă diversificată de instrumente, pe acelea care corespund profilului și, implicit, obiectivelor acestora”, a declarat Horia Gustă, Director General S.A.I. Certinvest.

Prognoza pe termen lung, ce vizează următorul deceniu, este favorabilă pieței fondurilor de investiții din România.

„Viziunea companiei Erste Asset Management este un obiectiv ambițios, dar realizabil. Rata de penetrare a fondurilor de investitii raportată la PIB ar trebui să ajungă la 10% în următorii 10 ani, susținută de evoluția pozitivă a serviciilor de investiții, care ar trebui să mobilizeze un milion de români să își aloce o parte a surplusului financiar, cu recurență, spre fondurile ce investesc în economia reală”, a remarcat Mihnea Bărbulescu, Director de vânzări ERSTE Asset Management.

Un impozit redus pentru investițiile pe termen lung ar aduce câștiguri la buget

Indicele BET-TR, care cuprinde și dividendele – plus  de 153%, în șase ani

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021