Update articol:

Kamala Harris spune că Asia nu va trebui să aleagă între SUA și China

Kamala Sursa foto: facebook.com/KamalaHarris
  • Vicepreședintele Kamala Harris spune că acțiunile „ilegale” ale Beijingului în Marea Chinei de Sud au subminat ordinea bazată pe regulile internaționale și au amenințat suveranitatea altor națiuni.

  • Kamala Harris asigură țările din Asia că nu vor trebui să aleagă între SUA și China.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a condamnat marți acțiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud și a încercat să asigure țările din Asia că nu vor trebui să aleagă între SUA și China, potrivit CNBC.

“Știm că Beijingul continuă să constrângă, să intimideze și să pretindă marea majoritate a Mării Chinei de Sud”, a spus Harris într-un discurs în Singapore în timpul primei sale vizite oficiale în Asia de Sud-Est.

„Aceste revendicări ilegale au fost respinse prin decizia tribunalului arbitral din 2016, iar acțiunile de la Beijing continuă să submineze ordinea bazată pe reguli și să amenințe suveranitatea națiunilor”, a adăugat ea. „Statele Unite sunt alături de aliații și partenerii noștri în fața acestor amenințări.”

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud – dar un tribunal de la Curtea Permanentă de Arbitraj a respins cererea ca nefondată din punct de vedere juridic în 2016.

Marea Chinei de Sud este o cale navigabilă bogată în resurse, o rută comercială vitală prin care trec trilioane de dolari din comerțul mondial în fiecare an. Pe lângă China, alți reclamanți teritoriali ai mării includ Taiwan, Vietnam, Malaezia și Filipine.

Dar Beijingul a ignorat hotărârea tribunalului și, în ultimii ani, chiar și-a sporit prezența prin desfășurarea de nave pentru patrulare și construirea unor insule artificiale.

Harris a spus că SUA vor să promoveze un Indo-Pacific liber și deschis – o regiune care se referă în general la zona care se află între Oceanele Indian și Pacific.

Concurența SUA-China

Asia de Sud-Est, care se află în inima Indo-Pacificului, a fost prinsă în ultimii ani la mijloc, pe măsură ce rivalitatea dintre SUA și China s-a intensificat.

SUA au fost de zeci de ani o prezență importantă în Asia de Sud-Est prin angajamentele sale de securitate și economice, dar impulsul agresiv al Chinei prin programe precum Inițiativa Belt&Road a sporit influența Beijingului în regiune.

Trebuie să fiu clară: angajamentul nostru în Asia de Sud-Est și Indo-Pacific nu este împotriva unei singure țări și nici nu este conceput pentru a face pe cineva să aleagă între țări, a spus Kamala Harris, VICEPRESEDINTELE S.U.A.

Harris a asigurat țările din regiune că SUA nu le va face să aleagă între Washington și Beijing.

Vicepreședintele a subliniat, de asemenea, că SUA rămâne dedicată regiunii, chiar dacă președintele Joe Biden s-a confruntat cu critici privind modul în care a gestionat retragerea forțelor americane din Afganistan.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/01/2023)

Indreptare erori materiale in tranzactiile parti afiliate incheiate in S2 2022

MedLife S.A. (M) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R) ianuarie - iulie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (30/01/2023)

Amendament - Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)