Update articol:

Kievul afirmă că Rusia intenţionează să deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua electrică ucraineană

Zaporizhzhia nuclear power plant, Ukraine. Image: Ralf1969, Wikimedia Commons Zaporizhzhia nuclear power plant, Ukraine. Image: Ralf1969, Wikimedia Commons

Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o ”provocare pe scară largă” acolo.

De partea sa, Rusia a declarat vineri, prin vocea viceministrului său de externe Serghei Riabkov, că prezenţa armatei ruse la centrala nucleară de la Zaporojie este o garanţie împotriva a ceea ce el a numit un ”scenariu Cernobîl”, cu referire la catastrofa nucleară din aprilie 1986.

Joi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Ivan Neceaev a afirmat că propunerea Naţiunilor Unite privind demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare este ”inacceptabilă”.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost ocupată de Rusia în luna martie. Ea rămâne în apropiere de linia frontului şi a fost în mod repetat ţinta unor bombardamente în ultimele săptămâni.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din jurul centralei.

Vorbind în faţa presei după convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală.

”Instalaţia nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei”, a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de ”sinucidere”.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit