Update articol:

Lituania l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri chinez pentru a protesta împotriva sancţiunilor care vizează un ministru

Agne Vaiciukevicute Sursa foto: Twitter

Ministerul Afacerilor Externe lituanian l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri chinez la Vilnius pentru a protesta împotriva sancţiunilor instituite de Beijing împotriva ministrului lituanian al transporturilor Agne Vaiciukevicute, în legătură cu o vizită în Taiwan, relatează DPA, potrivit Agerpres.

China a impus măsuri punitive nespecificate împotriva lui Agne Vaiciukevicute pentru că a vizitat insula care se autoguvernează dar la care Beijingul nu a renunţat niciodată.

De asemenea, Beijingul a suspendat toate contactele cu Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Lituania.

“Decizia unilaterală a Chinei a fost nejustificată, a încălcat dreptul internaţional şi suveranitatea Lituaniei”, a anunţat joi Ministerul de Externe, cerând Beijingului să anuleze deciziile.

O dispută şi un conflict comercial au izbucnit deja între Lituania şi China în urma cu câteva luni. Beijingul şi-a degradat relaţiile cu statul baltic membru NATO şi UE după ce autorităţile de la Vilnius au permis Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare sub propriul nume în capitală.

Lituania intenţionează să deschidă o misiune comercială în capitala taiwaneză Taipei luna viitoare.

Conducerea Chinei respinge orice contact oficial ale altor ţări cu Taiwanul pentru că percepe insula ca pe o parte a teritoriului său. De cealaltă parte, Taiwanul s-a considerat multă vreme drept independent.

Tensiunile s-au intensifcat recent din cauza vizitei în Taiwan a lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA şi al treilea om în stat. Puţin mai târziu Agne Vaiciukevicute a efectuat şi ea o vizită în insulă, alături de o delegaţie de oameni de afaceri lituanieni.

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (30/09/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.09.2022