Mai mult de jumătate din români ar apela la cercul de apropiați, dacă ar avea nevoie de bani, potrivit unui Raport de cercetare CIPRA – “Atitudini şi obiceiuri privind modalităţile de plată utilizate”.
În cazul nevoii unei sume de bani, cei mai mulți respondenţi s-ar orienta către cercul de apropiați: familie și cunoștințe (58%), în special tinerii sub 35 de ani și cei cu venituri sub medie (74%) Respondenții cei mai înclinați să apeleze la un credit bancar sunt cei cu vârstă de 35-44 de ani (42%) și cei cu venituri peste medie (44%).
Potrivit cercetării CIPRA, încrederea în bănci nu este la un nivel foarte ridicat, doar 35% dintre respondenți acordând o notă de 9 sau 10. 29% dau 9 sau 10 pentru încrederea în banca digitală. Nivelul încrederii în băncile clasice este mai ridicat pe segmentul de vârstă 56+ ani, iar încrederea în băncile digitale este cea mai ridicată în rândul celor cu venit peste medie (35%).
- 85% din respondenți dețin un card de debit/salariu
85% din respondenți dețin un card de debit/salariu și într-o proporţie mai mare cei cu vârstă peste 45 de ani (91%-92%). Tinerii dețin într-o proporție mai mică acest tip de produs (63% sub 25 de ani).
La tinerii 24-34 de ani, se observă cea mai mare incidență de utilizare a băncilor digitale (46%), comparativ cu 25% pe segmentul 56+ ani.
Respondenții cu venituri ridicate sunt într-o proporţie mai mare utilizatori de servicii bancare, în special de cont la bănci digitale, wallet sau internet banking – comparativ cu respondenții cu venituri sub medie.
La întrebarea “Cât de des se întâmplă să nu aveți numerar (cash) în portofel?”, 17% dintre respondenţi spun că nu rămân niciodată fără numerar în portofel, procentul fiind mai mare în cazul celor peste 56 de ani (26%). La polul opus, 36% spun că li se întâmplă des să rămână fără numerar, mai puțini dintre cei peste 56 de ani (26%) şi mai mulți dintre cei între 35-44 de ani (46%).
Trendul de scădere a utilizării numerarului este destul de evident, cu 38% din respondenți afirmând că vor folosi mai puțin banii cash, și doar 9% estimând că vor folosi mai mult numerarul.
Conform Cercetării, principalul avantaj al plății cu cardul ţine de rapiditate (58%) și eficienţă (42%), urmate de organizare și posibilitatea de a ține evidența tranzacțiilor (42%).
Principalul avantaj al plății cu numerar este legat de faptul că nu se poate plăti oriunde cu cardul: există locații fără POS (51%) sau pur şi simplu oferă siguranța că se poate plăti oriunde (43%). Un rol important în preferința pentru numerar îl au obișnuința (26%) şi sentimentul de control dat de contactul direct cu banii (21%).
Majoritatea respondenților au plătit cu cardul la supermarket (81%) sau la diverse magazine (56%). 43% au plătit bunuri mai scumpe (mobile, electrocasnice), și 40% au plătit diverse taxe administrative.
Doar 8% dinte respondenți estimează că vor economisi mai mult decât în prezent, în timp ce 26% nu reușesc să economisească, iar 30% consideră că vor economi şi mai puțin decât în prezent.
51% spun că economisesc pentru zile negre, în caz că se strică ceva sau ne
îmbolnăvim, 32% pentru cheltuieli neprevăzute precum o nuntă de
la care nu putem lipsi, obligaţie etc, 27% pentru vacanţe în străinătate. Doar 19% economisesc pentru investiţii în educaţia copiilor.
Raportul de Cercetare a avut un eşantion de 1005 interviuri CAWI, eşantion reprezentativ naţional (urban + rural mare), femei şi bărbaţi cu vârsta de peste 18 ani. Perioada de colectare: 22-28 Noiembrie 2023.