Update articol:

Mai mult de jumătate din români ar apela la cercul de apropiați, dacă ar avea nevoie de bani (raport de cercetare CIPRA)  

Mai mult de jumătate din români ar apela la cercul de apropiați, dacă ar avea nevoie de bani, potrivit unui Raport de cercetare CIPRA – “Atitudini şi obiceiuri privind modalităţile de plată utilizate”.   

În cazul nevoii unei sume de bani, cei mai mulți respondenţi s-ar orienta către cercul de apropiați: familie și cunoștințe (58%), în special tinerii sub 35 de ani și cei cu venituri sub medie (74%) Respondenții cei mai înclinați să apeleze la un credit bancar sunt cei cu vârstă de 35-44 de ani (42%) și cei cu venituri peste medie (44%).

Potrivit cercetării CIPRA, încrederea în bănci nu este la un nivel foarte ridicat, doar 35% dintre respondenți acordând o notă de 9 sau 10. 29% dau 9 sau 10 pentru încrederea în banca digitală. Nivelul încrederii în băncile clasice este mai ridicat pe segmentul de vârstă 56+ ani, iar încrederea în băncile digitale este cea mai ridicată în rândul celor cu venit peste medie (35%).

 

  • 85% din respondenți dețin un card de debit/salariu

85% din respondenți dețin un card de debit/salariu și într-o proporţie mai mare cei cu vârstă peste 45 de ani (91%-92%). Tinerii dețin într-o proporție mai mică acest tip de produs (63% sub 25 de ani).

La tinerii 24-34 de ani, se observă cea mai mare incidență de utilizare a băncilor digitale (46%), comparativ cu 25% pe segmentul 56+ ani.

Respondenții cu venituri ridicate sunt într-o proporţie mai mare utilizatori de servicii bancare, în special de cont la bănci digitale, wallet sau internet banking – comparativ cu respondenții cu venituri sub medie.

La întrebarea “Cât de des se întâmplă să nu aveți numerar (cash) în portofel?”, 17% dintre respondenţi spun că nu rămân niciodată fără numerar în portofel, procentul fiind mai mare în cazul celor peste 56 de ani (26%). La polul opus, 36% spun că li se întâmplă des să rămână fără numerar, mai puțini dintre cei peste 56 de ani (26%) şi mai mulți dintre cei între 35-44 de ani (46%).

Trendul de scădere a utilizării numerarului este destul de evident, cu 38% din respondenți afirmând că vor folosi mai puțin banii cash, și doar 9% estimând că vor folosi mai mult numerarul.

Conform Cercetării, principalul avantaj al plății cu cardul ţine de rapiditate (58%) și eficienţă (42%), urmate de organizare și posibilitatea de a ține evidența tranzacțiilor (42%).

Principalul avantaj al plății cu numerar este legat de faptul că nu se poate plăti oriunde cu cardul: există locații fără POS (51%) sau pur şi simplu oferă siguranța că se poate plăti oriunde (43%). Un rol important în preferința pentru numerar îl au obișnuința (26%) şi sentimentul de control dat de contactul direct cu banii (21%).

Majoritatea respondenților au plătit cu cardul la supermarket (81%) sau la diverse magazine (56%). 43% au plătit bunuri mai scumpe (mobile, electrocasnice), și 40% au plătit diverse taxe administrative.

Doar 8% dinte respondenți estimează că vor economisi mai mult decât în prezent, în timp ce 26% nu reușesc să economisească, iar 30% consideră că vor economi şi mai puțin decât în prezent.

51% spun că economisesc pentru zile negre, în caz că se strică ceva sau ne
îmbolnăvim, 32% pentru cheltuieli neprevăzute precum o nuntă de
la care nu putem lipsi, obligaţie etc, 27% pentru vacanţe în străinătate. Doar 19% economisesc pentru investiţii în educaţia copiilor.

Raportul de Cercetare a avut un eşantion de 1005 interviuri CAWI, eşantion reprezentativ naţional (urban + rural mare), femei şi bărbaţi cu vârsta de peste 18 ani. Perioada de colectare: 22-28 Noiembrie 2023.