MApN: Procedura de achiziţionare a corvetelor, suspendată * Prelungirea mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, parte a acestui scandal
Compania franceză Naval Group şi olandezii de la Damen pare că se bat pe viaţă şi pe moarte pentru programul de înzestrare cu corvete din România. La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a “pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor, respectiv către Naval Goup. De cealaltă parte, însă, presa a speculat că Dragnea şi PSD ar înclina spre o colaborare cu firma olandeză Damen pentru contractul de livrare a patru corvete militare multifuncționale, în timp ce generalul Nicolae Ciucă, protagonistul scandalului de început de an privind prelungirea mandatului său la şefia Statului Major al Apărării, ar fi reticent față de această soluție din motive financiare, oferta Damen fiind mai mare decât a competitorilor francezi de la Naval Group.
Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, i-a adus la cunoştinţă ministrului Apărării, Gabriel Leş, că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel în legătură cu derularea programului de înzestrare cu corvete, procedura fiind suspendată.
MApN precizează într-un comunicat: “Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională», a prezentat ministrului Apărării Naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect. Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională»”.
Conform MApN, procedura de achiziţionare a corvetelor a fost suspendată: “Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa SA, ca parte la «Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa SA», solicită «anularea în tot a HG nr. 48 / 2018», act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”.
Solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete, cerută de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, are termen la Curtea de Apel Constanţa în 16 ianuarie.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, anunţa pe 5 decembrie 2018 că procedura pentru achiziţia corvetelor era încă în termen şi era supusă unui audit intern, fiind vorba de o sumă de 1,6 miliarde de euro. “Este încă în termen (n.r. – procedura), este la auditul intern. Este o achiziţie de 1,6 miliarde de euro. Dincolo de tot ceea ce se speculează în acest moment, intenţia mea şi a MApN este extrem de clară: să cumpărăm ceea ce este nevoie la aşa sumă mare, să răspundă cerinţelor operaţionale şi să integrăm tot mai mult în industria noastră de apărare. Tocmai discutând de o asemenea sumă, de o tehnică atât de complexă, chiar nu vreau să facem erori”, spunea Leş, la acea dată.
Ulterior, la începutul anului, Ministrul Apărării, Gabriel Leş, spunea că aşteaptă raportul secretarului de stat pentru finalizarea achiziţiei de corvete, precizând că este o procedură “extrem de complexă” şi nu doreşte să “pună presiune” pe Departamentul pentru Armament. “Termenul pe care l-am dat (12 ianuarie, n.r.) este termenul pe care mi l-a comunicat secretarul de stat de la Departamentul pentru Armamente, cel care se ocupă de această achiziţie. (…) Nu mă grăbesc, nu am cum şi nu vreau să pun presiune pe Departamentul pentru Armament şi pe secretarul de stat. E o procedură extrem de complexă”, a declarat Leş, într-o emisiune la postul B1 TV.
El a menţionat că nu există problema banilor în ceea ce priveşte această achiziţie, însă este vorba de o sumă foarte mare şi nu se poate discuta “chiar aşa de simplu”.
Mandatul lui Ciucă
Ministrul a spus că a avut discuţii despre acest subiect şi cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. “Discut în fiecare zi cu domnul Ciucă, nu este nicio problemă. Este un mandat care s-a încheiat, din punctul nostru de vedere, pe care domnul preşedinte l-a prelungit printr-un decret. (…) Nu are nimic personal nimeni cu nimeni, este un mandat al unui şef al statului Major al Apărării care s-a încheiat şi era normal să mergem pe exact aceleaşi caracteristici pe care s-a mers în ultimii 21 de ani la MApN”, a precizat Leş.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 28 decembrie că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.
În aceeaşi zi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării, susţinând că decretul anunţat de şeful statului nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, este de părere că decretul preşedintelui Klaus Iohannis este ilegal.
Hotărâre privind corvetele multifuncţionale pe 15 februarie 2018
Guvernul a aprobat hotărârea privind corvetele multifuncţionale pe 15 februarie 2018. “Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial”, anunţa atunci purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
MApN informa că acesta este al doilea program de înzestrare a Armatei care impune integrarea producţiei şi transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare şi crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziţie a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, şi care prevede producţia în ţară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM SA – Filiala Uzina Mecanică Bucureşti, a 197 de transportoare.