Update articol:

Ministerul Finanțelor lansează luni a zecea ofertă de titluri de stat FIDELIS la BVB în lei și euro și cu maturități între 1 si 3 ani

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si lanseaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o noua oferta de vanzare, in perioada 5 – 19 decembrie. Aceasta este a zecea oferta de acest tip derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor noua oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro), potrivit unui comunicat BVB.

In ultimii doi ani, Ministerul Finantelor a oferit in mod constant persoanelor fizice instrumente alternative pentru diversificarea investitiilor, contribuind astfel la atragerea de noi investitori in piata de capital si diversificarea ofertei de instrumente tranzactionate pe piata administratã de Bursa de Valori Bucuresti. De la inceputul programului lansat in anul 2020, Ministerul Finantelor a oferit 9 emisiuni denominate in lei si euro prin intermediul Sindicatului de intermediere si a atras in total 7,84 mld. lei si 1,15 mld. euro (echivalent a 13,5 mld. lei), cu maturitati cuprinse intre 1 si 5 ani. Ne bucura foarte mult interesul constant al investitorilor pentru emisiunile FIDELIS in cadrul celor 3 emisiuni denominate in lei si euro prin care Ministerul Finantelor a atras in acest an 4,4 miliarde lei echivalent. Ministerul Finantelor a fost unul din cei mai importanti parteneri ai pietei de capital din Romania, contribuind la cresterea tranzactiilor realizate pe piata de capital, chiar si pe fondul multiplelor turbulente din mediul economic, politic si social intampinate in ultimii ani. Vom ramane parteneri de incredere in continuare, atat pentru mediul investitional, cat si pentru Bursa de Valori Bucuresti in diversificarea ofertei de instrumente financiare atractive”, a declarat Adrian Caciu, Ministrul Finantelor.

Persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca TransilvaniaBanca Comerciala RomanaBRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

„Continuarea acestei traditii a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovada in plus ca bursa continua sa sustina finantarea economiei si, totodata, romanii sunt dispusi sa disloce sume importante de bani atunci cand identifica o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic. Ultimii trei ani au fost marcati de incertitudini provocate de pandemie, de razboiul din Ucraina, de perturbari ale lanturilor de aprovizionare la nivel mondial, dar in ciuda acestor incertitudini, piata de capital din Romania a evoluat constant, fiind derulate peste 120 de runde de finantare, cu o valoare cumulata de peste 4,7 miliarde euro. Concomitent, numarul de investitori a urcat continuu, de la 53.000, in decembrie 2019, la peste 128.000, in septembrie 2022. Aceasta dinamica se datoreaza atat celor care investesc direct in actiuni, dar si celor care isi plaseaza banii in titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Cu toti ne dorim sa ajungem intr-un punct in care cat mai multi romani sa fie investitori la Bursa de Valori Bucuresti si, totodata, cat mai multe companii romanesti se listeaza la bursa. Pentru aceasta, trebuie sa continuam sa colaboram toti cei implicati in piata de capital, pentru implementarea solutiilor corecte pentru a materializa potentialul de dezvoltare al pietei de capital si al economiei. Ministerul Finantelor este unul dintre cei mai importanti parteneri ai pietei de capital din Romania si suntem mandri sa dovedim ca bursa este un pilon pentru accesarea finantarii nu doar de companii, ci si de Statul roman, si, astfel, capitalul este pus in miscare si aduce si randamente celor care-l detin. In ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piata secundara peste 39.000 de tranzactii cu titluri Fidelis, in valoare cumulata de aproape 1,8 miliarde lei, adica aproximativ 13% din valoarea atrasa prin cele noua oferte. Aceste cifre confirma avantajele listarii la bursa, investitorii avand la indemana un mecanism foarte rapid pentru lichidizarea investitiei lor si o administrare activa a portofoliilor”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022