Președintele Ucrainei vorbește despre război și uciderea civililor, în timp ce Germania se concentrează pe „economie, economie, economie”.
Agenția federală de mediu din Germania a spus că reducerea termostatelor cu 2 grade ar reduce importurile de gaze rusești cu 7% și că limitele de viteză ar putea contribui la reducerea cererii de combustibil.
Președintele ucrainean Volodymr Zelensky dorește ca Germania să facă ceva cu privire la dependența sa de energia rusă, care canaliză miliarde către Kremlin în timp ce acesta îi bombardează orașele, scrie Politico.
Zelenskyi a făcut apel la ajutor într-un discurs de 20 de minute la Bundestag, joi, în care a explicat cum Germania a ignorat avertismentele privind dependența sa economică de Rusia.
Preocupările Kievului au fost respinse cu răspunsul: „Este vorba despre economie, economie, economie”, a spus el, conform Politico.
Și într-adevăr, pentru mulți politicieni germani, este o problemă economică spune Politico.
Germania este de departe cel mai mare cheltuitor al UE cu petrol, gaze și cărbune rusești, plătind peste 40 de miliarde de euro în 2021; 55% din gazul său natural, 52% din cărbune și 34% din petrolul său sunt din Rusia. Numai în ianuarie, Germania a trimis 2,6 miliarde de euro pentru importuri de petrol și gaze către Rusia.
A spune nu acestei energii ar fi dureros, susțin politicienii. La urma urmei, Germania are nevoie de energie nu numai pentru mașini și încălzirea locuințelor, ci și pentru a alimenta sectoare gigantice, cum ar fi produsele chimice, care produc materiile prime pentru ramuri uriașe ale industriei.
Robert Habeck, vicecancelarul Verzilor și ministrul economiei și climatului, a avertizat: „Dacă închidem imediat comutatorul, vor exista lipsuri de aprovizionare, chiar și opriri de aprovizionare, șomaj în masă, sărăcie”.
El a estimat că Germania ar putea opri importurile de cărbune aproape imediat și ar putea trece pe piețele internaționale pentru petrol până la sfârșitul anului, dar încetarea rapidă a importurilor de gaze – livrate Germaniei prin conducte terestre și submarine – ar fi foarte dificilă.
Șeful său, cancelarul Olaf Scholz, a numit energia rusă „de o importanță esențială” pentru economia continentului.
Dar opinia publică și politică se schimbă și există, de asemenea, întrebări cu privire la amploarea loviturii asupra Germaniei dacă va opri importurile de energie din Rusia. O lucrare a Academiei Naționale de Științe Leopoldina din Germania spunea că o oprire pe termen scurt a furnizării de gaz rusesc ar fi „gestionabilă”.
Alți experți economici spun că ar reduce cu peste 5% produsul intern brut, ceea ce ar face din aceasta a doua cea mai puternică scădere de la al Doilea Război Mondial.
Important este că nici documentele Leopoldina, care s-au concentrat pe modalități de înlocuire a surselor de energie din afara Rusiei, nici guvernul nu și-au susținut afirmațiile cu cifre.
În ciuda incertitudinii economice, scenele de devastare din Ucraina schimbă opinia publică. Sondajele de săptămâna trecută au constatat că aproximativ jumătate dintre germani susțin un embargo.
Agenția federală de mediu din Germania a spus că reducerea termostatelor cu 2 grade ar reduce importurile de gaze rusești cu 7% și că limitele de viteză ar putea contribui la reducerea cererii de combustibil. Titlurile ziarelor din weekend au inclus „Economisirea energiei împotriva lui Putin” și „Putem să-l rănim pe Putin lucrând de acasă?”, în timp ce protestele pro-Ucraina au prezentat sloganuri precum „Înghețați pentru Ucraina liberă” și „Pullis gegen Putin”, care înseamnă „pulovere împotriva lui Putin”.
Greenpeace germană a început campania pentru o serie de măsuri instantanee, inclusiv duminica fără mașini, despre care spune că ar reduce importurile de petrol din Rusia cu o treime.
Politicienii simt schimbarea.
Friedrich Merz, șeful Uniunii Creștin Democrate de opoziție, vrea o regândire a situaţiei. „Suntem de părere că acum este timpul să facem un pas suplimentar și să oprim alte achiziții de gaze de la conducta Nord Stream 1”, a spus el săptămâna trecută.
Joschka Fischer, un fost ministru de externe al Verzilor, a numit dependența Germaniei de Rusia „o greșeală strategică” și s-a întrebat: „Este într-adevăr prea scump să blochezi gazul rusesc?”
Oricare ar fi întrebările pe termen scurt cu privire la oprirea importurilor de gaze rusești, va exista o schimbare majoră în viitorul său pe termen lung, scrie Politico.
Guvernul de coaliție german are planuri ambițioase ca țara să obțină 80% din energie electrică din surse regenerabile până la sfârșitul deceniului și să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră. O parte din această schimbare ar fi trebuit să fie ajutată de trecerea de la cărbune la gaze naturale mai puțin poluante – dar asta nu mai este probabil să se întâmple.
Majoritatea experților din piața financiară cred că scăparea de cârligul energetic rusesc va fi foarte costisitoare pentru Germania. Chiar și fără interzicerea completă a gazului, indicatorii cheie ai indicelui economic ZEW ai Germaniei au înregistrat în această săptămână cea mai puternică scădere.
„O recesiune devine din ce în ce mai probabilă”, a spus președintele ZEW Achim Wambach. „Perspectivele înrăutățite afectează practic toate sectoarele economiei germane, dar în special sectoarele consumatoare de energie și sectorul financiar”.
Institutul Economic German a considerat că interzicerea gazului rusesc este un risc incalculabil. „Am ales cuvântul „incalculabil” destul de deliberat”, a spus Thilo Schäfer, autorul lucrării. „Estimările cu privire la impactul interzicerii gazului din Rusia se bazează pe o serie de ipoteze, iar modificarea doar cu una dintre ele poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului.”
Schäfer a sugerat că unele dintre proiecțiile mai optimiste ar putea subestima perturbarea lanțurilor valorice. „Produsele din industria chimică, de exemplu, sunt o componentă de bază pentru multe alte sectoare”, a spus el.
În mod similar, Jari Stehn, economist-șef european la Goldman Sachs, a fost de acord că va fi „mai greu de evaluat” amploarea efectelor secundare. Alte surse de incertitudine includ potențiale măsuri fiscale pentru a amortiza efectul unei interdicții asupra consumatorilor și estimări privind modul în care rezervele de gaze pot fi înlocuite eficient, a spus el.
„În plus, economiștii trebuie să includă ipoteze privind impactul prețurilor mai mari la energie asupra inflației generale și a cheltuielilor consumatorilor”, a spus el.
“Sunt recunoscător politicienilor… care știu că este nevoie de un embargo asupra comerțului cu Rusia. A importurilor care sponsorizează acest război”, a spus el parlamentarilor germani.
„Ajută-ne să oprim acest război”, a spus el.