Update articol:

Nicu Marcu, ASF: Pieţele supravegheate de ASF au active de 12,5% din PIB

Autoritatea de Supraveghere Financiară supraveghează trei pieţe importante, piaţa pensiilor private, piaţa asigurărilor şi piaţa de capital, iar ponderea activelor acestor pieţe în PIB-ul românesc a ajuns la sfârşitul trimestrului II în jur de 12,5%, a declarat, miercuri Nicu Marcu, preşedintele instituţiei, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului privind stabilitatea pieţelor financiare – semestrul II 2020.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară are un rol extrem de important în economia statului românesc. Supraveghează trei pieţe importante: piaţa pensiilor private, piaţa asigurărilor şi piaţa de capital. Ponderea activelor acestor pieţe în PIB-ul românesc unii pot să spună că este mare, că este mică, dar este o pondere importantă. Aşa cum bine ştiţi, din raportul nostru se vede clar că a ajuns la sfârşitul trimestrului II în jur de 12,5%. Deci tinde către 13% din PIB. E un lucru important mai ales având în vedere şi faptul că această piaţă pe care noi o supraveghem generează atât creştere economică cât şi o inserţie pe piaţa muncii de destul de mare. Adică sunt nişte angajatori destul de consistenţi în piaţa forţei de muncă”, a spus Nicu Marcu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că raportul se află la a treia ediţie şi că este un document care reflectă realitatea pieţelor financiare supravegheate de ASF.

Nicu Marcu a afirmat că piaţa de capital a făcut deja un pas important prin trecerea la statutul de piaţă emergentă.

În ceea ce priveşte sectorul pensiilor private, şeful ASF a spus că acesta este bine reglementat. Rata de creştere a activelor fondurilor de pensii private a ajuns la 19% iar sectorul tinde să deţină o pondere de aproximativ 7% în PIB la finalul trimestrului III.

Nicu Marcu a precizat că imaginea Autorităţii a avut de suferit de-a lungul timpului din cauza unor probleme care au fost pe zona pieţei de asigurări, el menţionând că se referă la RCA.

“Vreau să transmit un singur lucru. De la începutul mandatului meu mesajele mele au fost foarte clare. Rolul nostru este aici ca să ajutăm la respectarea drepturilor consumatorilor. Atunci când plăteşti o poliţă RCA te aştepţi ca la un moment dat să ţi se întoarcă serviciul dacă prin absurd ai un impas, dacă ţi s-a lovit maşina şi aşa mai departe. De multe ori oamenii, populaţia, au simţit că au fost grevaţi de acest drept şi spun lucrul ăsta pentru că s-a văzut în activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară acest lucru prin petiţiile care au ajuns. Noi trebuie să recunoaştem şi ce avem în curtea noastră, lucruri pe care trebuie să le gestionăm. În acest sens vreau să vă spun un singur lucru. Nimeni nu este mai presus de lege. Ştim foarte bine că zona asigurărilor, piaţa de asigurări RCA este o piaţă destul de concentrată şi două companii deţin o pondere excesiv de mare din piaţa asigurărilor şi noi în perioada asta de 6 luni de zile nu am făcut decât să supraveghem extrem de atent această concentrare şi ca atare cred că aţi văzut în spaţiul public comunicatele noastre prin care acolo unde lucrurile nu au stat corect ele au fost sancţionat”, a spus Nicu Marcu.

Preşedintele ASF a precizat că lucrurile pe zona RCA se vor “lămuri cât de curând în sensul că vom reduce la maxim aceste neclarităţi în aceste moment pe mai multe căi”, respectiv prin supraveghere şi control, dar şi prin legislaţie.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (18/01/2021)

Informatii cu privire la perioada inchisa tranzactionarii: 23 ian - 22 feb 2021

STK EMERGENT (STK) (18/01/2021)

Schimbare denumire administrator STK Emergent