Update articol:

Zece manageri ai Danske Bank, puși sub acuzare în scandalul privind spălarea de bani

Thomas Borgen

Danske Bank a numit vineri un nou CEO, în locul lui Thomas Borgen, care a fost acuzat împreună cu alți nouă manageri pentru implicarea într-unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare a banilor din istorie, a raportat Berlingske, potrivit OCCRP.

Chris Vogelzang va prelua conducerea celei mai mari bănci din Danemarca pe 1 iunie.

Thomas Borgen, a demisionat în septembrie, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari).

Suma implicată în tranzacții suspecte este de aproximativ 10 ori PIB-ul Estoniei.

Autoritățile au percheziționat casa lui Borgen pe 12 martie, potrivit cotidianului danez Borsen.

Filiala estoniană a Danske a achiziționat un portofoliu considerabil de clienți nerezidenți atunci când a cumpărat banca finlandeză Sampo, care a cumpărat anterior bănci mai mici din Estonia, unde au fost deschise conturile inițiale.

Acest portofoliu de clienți nerezidenți a crescut și după achiziționarea Sampo. Multe dintre conturi aparțineau de fapt unor companii carcasă înregistrate în Regatul Unit. Între 2007 și 2015, aproximativ 9,5 milioane de plăți au fost prelucrate de la acești clienți.

Firma de avocatură daneză Bruun & Hjejle a constatat că este posibil ca personalul băncii Danske să fie complice la tranzacțiile ilegale.

De asemenea, a constatat că banca nu a reușit să efectueze controale de bază împotriva spălării banilor, nu a identificat proprietarii multor conturi, nu a efectuat o verificare automată a tranzacțiilor și nici nu a verificat dacă proprietarii conturilor sale au fost sancționați.

Când a izbucnit scandalul, banca a recunoscut într-un comunicat de presă că multe dintre aceste tranzacții erau probabil suspecte.

Natura acuzațiilor pentru cei zece manageri este neclară. În noiembrie anul trecut, procurorul de stat al Danemarcei a intentat acuzații împotriva băncii  Danske pentru presupusele încălcări ale legii împotriva spălării banilor.

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023