Update articol:

Oficiali ruşi acuză Lituania că restrânge de asemenea tranzitul rutier de mărfuri către enclava Kaliningrad

Anton Alikhanov putin Vladimir Putin și Anton Alihanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad/ Sursa foto: en.kremlin.ru

Lituania a restrâns de asemenea tranzitul mărfurilor transportate pe cale rutieră între Rusia şi enclava acesteia Kaliningrad, după ce astfel de restricţii au fost impuse deja tranzitului feroviar, au declarat marţi oficiali ruşi din această enclavă de la Marea Baltică, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

”Restricţiile parţiale asupra tranzitului de mărfuri afectează de asemenea transportul pe şosea prin Lituania”, prin urmare ”aceste mărfuri mai pot fi transportate acum doar pe mare”, a declarat agenţiei Interfax un purtător de cuvânt guvernamental rus.

Informaţia a fost confirmată acestei agenţii şi de mai multe companii ruseşti care transportă mărfuri cu camioane către Kaliningrad prin Lituania, iar la graniţa dintre Rusia şi Lituania s-a format o coadă de astfel de vehicule.

În timp ce guvernul de la Vilnius afirmă că a restrâns tranzitul rusesc de mărfuri spre Kaliningrad în virtutea sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru agresiunea asupra Ucrainei, Moscova a cerut UE ”să restabilească imediat funcţionarea tranzitului în Kaliningrad”, avertizând că, ”în caz contrar, vor exista măsuri de răspuns”.

Convocat la MAE rus, ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, a declarat că a avut astfel ”posibilitatea să explice cu exactitate poziţia UE că nu este vorba despre o blocadă şi că tranzitul pentru persoane şi mărfuri care nu este supus sancţiunilor funcţionează normal”.

Venit în Kaliningrad în urma acestor probleme, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a spus că ”Rusia va reacţiona fără nicio îndoială faţă de aceste acţiuni ostile” şi ”consecinţele lor vor afecta grav populaţia Lituaniei”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)