Ungaria, membră a UE și NATO, caută de ani de zile apropierea de Rusia și China, scrie Welt . Până acum a fost vorba în principal de relații economice. Ungaria a fost prima țară din UE care s-a alăturat Inițiativei Chinei pentru Noul Drum al Mătăsii, prin care Beijingul dorește să-și sporească influența prin investiții străine.
China plănuiește câteva proiecte de miliarde de dolari în Ungaria, inclusiv o linie de cale ferată, fabrici pentru industria de mașini electrice și un campus pentru Universitatea de elită Fudan din Shanghai. În toamnă, Viktor Orbán a fost singurul șef de stat al UE care a participat la un forum „Noul Drum al Mătăsii” la Beijing.
Acordul încheiat acum depășește cu mult sectorul economic. Declarațiile oficiale sună vag și au fost publicate abia la câteva zile după întâlnirea de la Budapesta. Cu toate acestea, există multe informaţii care sugerează că este similar cu un acord pe care China l-a încheiat deja cu Serbia în afara UE. Ofițerii de poliție chinezi au fost deja autorizați oficial să patruleze orașele de acolo pentru a monitoriza zonele populare cu turiștii chinezi.
Criticii se tem că astfel de controale vor avea loc și pe pământul Ungariei în viitor. „Cu investițiile chineze, mulți cetățeni chinezi vin și în Ungaria. Și acești oameni trebuie monitorizați din perspectiva statului chinez”, a declarat jurnalistul de investigație și expert în relațiile maghio-chineze, Szabolcs Panyi. Este „evident” că China dorește să creeze un cadru pentru asta.
Nu este un secret pentru nimeni că Partidul Comunist își spionează cetățenii din întreaga lume. În 2022, organizația pentru drepturile omului „Safeguard Defenders” a dezvăluit că China operează o rețea internațională de secții de poliție ilegale în acest scop .
Din cele peste 100 de stații descoperite, mai multe se aflau pe pământ european; majoritatea în Italia, care ulterior și -a anunțat retragerea din proiectul Noul Drum al Mătăsii .
În timp ce UE a discutat măsuri pentru a deveni mai independentă de China de la atacul asupra Ucrainei și de la șocul dependenței sale de gazul rusesc, Ungaria continuă să-și extindă relațiile. Strategia lui Viktor Orbán este să devină un fel de punte între Occident şi Rusia şi China, pentru a-și asigura avantaje și influență.