Update articol:
OMV Petrom, în primul trimestru: Profit net de 1,1 mld lei, creștere de 40%

Actualizare – OMV Petrom: Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în Neptun Deep din Marea Neagră (vezi declaraţia lui Rainer Seele)

Actualizare:  Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat vineri că divizia OMV Petrom este într-un “dialog intensiv” cu Guvernul României pentru a putea lua o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun, transmite APA.

Potrivit lui Rainer Seele, este nevoie de o mai mare securitate cu privire la fiscalitate, de o piaţă a gazelor liberă şi de cele mai mici restricţii posibile cu privire la exporturile de gaze naturale. “Petrom spune că, pe bazele actuale, nu poate lua încă o decizie finală de investiţie”, a spus Seele.

……………

* Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 1,2 mld lei, creștere de 28%

* Profit net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. de 1,1 mld lei, creștere de 40%; profit pe acțiune CCA excluzând elementele speciale de 0,0186 lei

* Flux de trezorerie din activități de exploatare de 1,5 mld lei, mai mic cu 16%
* Valoarea investițiilor de 0,8 mld lei, în scădere cu 2%
* Flux de trezorerie extins după plata de dividende de 0,7 mld lei, în scădere cu 9%
* ROACE CCA excluzând elementele speciale de 15,2%

Upstream

*Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a crescut cu 28%, până la 825 mil. lei, fiind influențat pozitiv de efectul cursului de schimb și de prețul gazelor naturale
*Producția zilnică a scăzut cu 5,5%, în principal din cauza declinului natural în România, dar și a producției scăzute din Kazahstan
*Costul de producție de 11,66 USD/bep, cu 2% mai scăzut, reflectă efectul favorabil al cursului de schimb și managementul continuu al costurilor

Downstream Oil
– Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 221 mil. lei, cu 9% mai mic, performanță operațională solidă compensând parțial marjele de rafinare reduse
– Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom a înregistrat valoarea de 3,62 USD/bbl, în scădere cu 45%
– Rată de utilizare a rafinăriei de 96%; volumele vânzărilor cu amănuntul au crescut cu 6%
Downstream Gas
– Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a dublat, ajungând la 157 mil lei, în principal pe baza condițiilor mai bune din piață de energie electrică
– Producția netă de energie electrică a crescut cu 21%, la 1,08 TWh
– Vânzările de gaze naturale au scăzut cu 14%, la 12,23 TWh
Evenimente-cheie
– Optimizarea portofoliului: transferul a nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy România a intrat în vigoare la 1 martie 2019, că parte a celei de-a două runde de optimizare a portofoliului, un pas înainte în simplificarea amprentei operaționale
– Policombustibili: nouă unitate din cadrul rafinăriei Petrobrazi a început producția în martie. Unitatea, o investiție de aproximativ 65 mil euro, reprezintă prima instalație de acest gen pentru Grupul OMV și utilizează tehnologie modernă și prietenoasă cu mediul.

Mediul fiscal și de reglementare

 Taxe plătite în România în perioada Ianuarie-Martie: 2,8 miliarde de lei

Conform OMV Petrom, revenirea la prețuri nereglementate ale gazelor pentru consumatorii industriali reprezintă un pas înainte către o piață liberalizată a gazelor naturale: “Credem că o piață liberalizată a gazelor poate există în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european”.

După adoptarea OUG 114/2018 și a OUG 19/2019, grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze 12,5 TWh de gaze naturale către piața reglementată la un preț maxim de 68 lei/MWh pentru perioada mai-decembrie 2019 și 1,14 TWh de energie electrică la un preț reglementat de 259,58 lei/MWh pentru perioada martie-decembrie 2019.

Trimestrul întâi 2019 (T1/19) comparativ cu trimestrul întâi 2018 (T1/18)

Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 11% comparativ cu T1/18, susținută de prețuri de piață mai mari ale mărfurilor în lei și de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate și produse petroliere, contrabalansate parțial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale, conform raportului OMV Petrom.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% și cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut în T1/19 cu 28% la 1.227 mil lei, ca urmare a evoluției pozitive, atât în Upstream, datorită prețurilor mai mari, cât și în Downstream, ca rezultat al volumelor mai mari ale vânzărilor de produse petroliere și energie electrică.

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. a fost 1.056 mil lei (T1/18: 752 mil lei).

Elementele speciale cuprind venituri nete în valoare de 23 mil lei, în timp ce câștigurile din deținerea stocurilor au fost în suma de 38 mil lei în T1/19.

În T1/18 elementele speciale cuprindeau venituri nete în valoare de 71 mil lei, în timp ce câștigurile din deținerea stocurilor au fost în suma de 50 mil lei.

Rezultatul din exploatare pentru T1/19 a crescut la 1.288 mil lei, comparativ cu 1.080 mil lei în T1/18, în principal datorită prețurilor de piață mai mari ale mărfurilor.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătățit de la o pierdere de (63) mil lei în T1/18 la un câștig de 24 mil lei în T1/19, reflectând venituri mai mari din dobânzi, în principal ca urmare a clarificării unei spețe fiscale și efectele favorabile ale cursului de schimb, potrivit OMV Petrom .

Prin urmare, profitul înainte de impozitare pentru T1/19 a fost de 1.313 mil lei, mai mare comparativ cu 1.017 mil lei în T1/18. Impozitul pe profit a fost în suma de (161) mil lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 12% în T1/19 (T1/18: 16%).

Profitul net atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.151 mil lei (T1/18: 854 mil lei).

Fluxul de trezorerie din activitățile de exploatare a fost în suma de 1.505 mil lei, mai mic cu 16% comparativ cu T1/18, în principal ca urmare a impozitului pe profit mai mare plătit și a creșterii capitalului circulant net, determinată de stocuri mai mari.

Fluxul de trezorerie extins după plata de dividende s-a concretizat în intrări de numerar de 666 mil lei (T1/18: 729 mil lei) Investițiile, în valoare de 826 mil lei în T1/19, au fost cu 2% mai mici comparativ cu T1/18. Acestea au cuprins în principal investițiile din Upstream de 650 mil lei în T1/19, comparativ cu 653 mil lei în T1/18.

Investițiile din Downstream au fost în valoare de 168 mil lei (T1/18: 190 mil lei), din care 158 mil lei au fost pentru Downstream Oil (T1/18: 189 mil lei).

Grupul OMV Petrom a raportat o poziție netă de numerar în valoare de 5.237 mil lei la sfârșitul T1/19, mai mare decât poziția netă de numerar în valoare de 4.891 mil lei la sfârșitul T4/18.

Perspective pentru întregul an 2019

Mediul de piață
– Pentru anul 2019, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 65 USD/bbl (2018: 71,3 USD/bbl);
-Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub nivelul de 6 USD/bbl (2018: 6,28 USD/bbl);
– Cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2018; cererea de gaze naturale și electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018.

Mediul fiscal și de reglementare
Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore, potrivit OMV.
– La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, în urma consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării OMV Petrom preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) mil euro.

OMV Petrom Grup
-Flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv;
– Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 mld lei, din care aproximativ 75% în Upstream;
Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. OMV Petrom: “Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”;
-Parteneriatul cu Auchan: Ca urmare a rezultatelor încurajatoare ale fazei pilot, ce a constat în 15 magazine de proximitate MyAuchan în cadrul benzinăriilor marca Petrom, un Memorandum de Înțelegere a fost semnat și negocierile contractuale sunt în desfășurare;
-O bază de costuri sustenabilă susținută de programele de eficientă în curs de desfășurare este cu atât mai importantă în contextul curent de mediu de reglementare volatil, susţine OMV Petrom .

Upstream
– Producția: OMV Petrom se așteptă să scadă cu aproximativ 5% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural;
– Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili; transferul a nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy România a intrat în vigoare la 1 martie 2019; procesul de transfer al altor zăcăminte continuă;
– Investiții:  forarea a aproximativ 100 de sonde noi și sidetrack-uri și menținerea unui nivel constant de reparații capitale, față de anul anterior;
– Explorare: investițiile de explorare sunt estimate la circa 0,4 mld lei.

Downstream
– Rată de utilizare a rafinăriei în jurul valorii de 95%;
– Pornirea operațiunilor la depozitul Arad în T2/19, finalizând, astfel, modernizarea rețelei de depozite;
– Grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze către piață reglementată 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai-decembrie 2019 la un preț maxim de 68 lei/MWh; estimăm vânzări totale de gaze naturale mai mari decât în 2018;
– Centrală electrică Brazi trebuie să furnizeze către piață reglementată 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie-decembrie 2019 la prețul de 259,58 lei/MWh; estimăm o producție netă de energie electrică mai scăzută față de 2018;
– Oprire planificată a centralei Brazi în T2/19: două săptămâni pentru întreagă capacitate și două săptămâni pentru jumătate din capacitate.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023