Update articol:

Putin: Rusia va livra gratuit Africii cerealele necesare dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit

Sursa foto: pixabay.com

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis luni că Rusia va livra Africii toată cantitatea de cereale necesară dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit după două luni, la finalul extinderii anunţate sâmbătă de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Dacă vom decide în final să nu mai prelungim acest acord după 60 de zile, atunci noi suntem gata să livrăm din Rusia gratuit întreg volumul care era destinat în ultimul timp ţărilor ce aveau cel mai mult nevoie (de cereale) din Africa”, a declarat Putin în timpul unui discurs susţinut la Moscova în faţa unor responsabili africani.

Potrivit lui Putin, Rusia “îşi îndeplineşte în mod conştiincios toate obligaţiile, inclusiv în aprovizionarea cu hrană, îngrăşăminte, carburant şi alte produse critice pentru statele continentului (african), contribuind astfel la asigurarea securităţii lor alimentare şi energetice”.

Vladimir Putin a reiterat din nou criticile sale faţă de europeni, acuzându-i că îşi însuşesc cerealele care pleacă din porturile ucrainene.

“Doar 3 milioane de tone de cereale au fost expediate spre Africa şi 1,3 milioane spre ţările cele mai sărace din Africa”, comparativ cu “12 milioane de tone trimise de Rusia” spre continentul african, a afirmat Putin.

Preşedintele rus a mai spus în discursul său că Moscova “va decide în favoarea participări sale viitoare” la acordul cerealier, care a fost prelungit sâmbătă până pe 18 mai, doar dacă “o punere în aplicare justă şi completă” a acestuia este “asigurată”.

Mai devreme luni Ministerul Afacerilor Externe rus a condiţionat continuarea de către Moscova a participării sale la acord de “reconectarea” băncii Rosselhozbank la sistemul de plăţi internaţional Swift, de “abolirea restricţiilor asupra asigurării şi reasigurării” de nave sau de “deblocarea activelor străine şi conturilor companiilor ruse asociate la producţia şi transportul de produse alimentare şi de îngrăşăminte”.

“Fără progrese în respectarea acestor exigenţe (…) participarea noastră (la acord) va fi suspendată”, a avertizat ministerul rus.

În starea actuală, “acordul continuă să funcţioneze în timpul următoarelor două luni în parametrii existenţi, fără nicio schimbare, în porturile vizate”, a mai precizat ministerul în acest comunicat.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023