Update articol:

Raport: SUA ar putea întâmpina dificultăți în a amenda Danske Bank pentru spălare de bani

Autoritățile americane s-ar putea confrunta cu dificultăți în amendarea Danske Bank pentru implicarea sa în spălarea de bani, în Estonia, potrivit unui raport al S&P Global Market Intelligence, citat de Reuters.

Raportul, care citează surse anonime, inclusiv un fost avocat al Departamentului de Justiție din SUA, a declarat că amenda ar putea fi semnificativ mai mică decât se aștepta, deoarece Danske nu are licență bancară în Statele Unite.

„Toată lumea vorbește despre această mare amendă în Statele Unite. Nu o văd ”, a declarat pentru S&P fostul avocat, care a vorbit în condiții de anonimat.

Danske Bank a refuzat să comenteze, dar a spus că a cooperat cu toate autoritățile relevante.

Danske este cercetată în prezent de Comisia valorilor mobiliare din SUA (SEC) și de Departamentul de Justiție al SUA.

Amenzile de la autoritățile americane tind să îngrijoreze investitorii, deoarece de obicei sunt mult mai mari decât cele ale omologilor europeni.

Acțiunile Danske și-au pierdut mai mult de jumătate din valoare, după acuzațiile de spălare de bani și amenințarea cu amenzi puternice, în 2018.

Danske Bank s-a retras anul trecut din Estonia, la cererea autorităţilor de reglementare. Anterior, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari).

Danske este ținta a numeroase investigații penale, inclusiv în Danemarca, Estonia și SUA, iar câțiva dintre foștii  executivi ai băncii din Danemarca au avut acuzații penale preliminare împotriva lor, inclusiv fostul CEO al grupului, Thomas Borgen.