Update articol:
FINANȚARE ISTORICĂ

Romgaz plătește o dobândă egală cu EURIBOR la trei luni + 0,05% la împrumutul de 325 milioane euro luat pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep; Finanțarea, negociată de fostul CFO Răzvan Popescu, devenit acum CEO

Romgaz (SNG) plătește o dobândă egală cu EURIBOR la trei luni + 0,05% la împrumutul de 325 milioane euro luat pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep, de la Exxon, reiese din raportul semestrial al companiei.

La începutul lunii, Romgaz a anunțat finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.  

Tranzacția finalizată pe 1 august 2022, a fost finanțată din sursele proprii ale companiei și un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanțatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro și Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plății achiziției.

Potrivit raportului Romgaz, nu există alte costuri ale îndatorării în afară de cele legate de dobândă. Împrumutul este rambursabil în rate trimestriale. Împrumutul nu este garantat.

Finanțarea a fost negociată, din partea Romgaz, de directorul economic Răzvan Popescu, numit, recent, director general al companiei.

Înainte de a fi numit director economic la Romgaz, acesta lucrase în Banca Națională a României ca manager de portofoliu. Popescu a fost timp de aproape 9 ani, începând din mai 2012, manager și trader la Serviciul de administrare a rezervelor internaționale din cadrul Direcției Operațiuni de Piață a Băncii Naționale a României (BNR).

“Experiența dobândită după aproape nouă ani în BNR – Serviciul Administrarea Rezervelor Internaționale i-a permis cunoașterea aprofundată a piețelor financiare globale și a instrumentelor de credit tranzacționate, precum și a factorilor ce influențează evoluțiile acestora în cadrul procesului de alocare a activelor”, se arăta pe siteul Romgaz.

În calitate de director economic, Răzvan Popescu declara, la începutul lunii: ”Tranzacția (n.n. cu Exxon) reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep”.

Profitul net consolidat al Romgaz a fost de 1.725,95 milioane lei, în primul semestru, mai mare cu 126,62%, respectiv 964,34 mil.lei, comparativ cu perioada similara a anului anterior, arată raportul financiar transmis Bursei de Valori București.

Romgaz este controlată de Ministerul Energiei, cu un procent de 70% din acțiuni.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit