Update articol:

Rusia explorează o nouă modalitate de a plăti obligațiunile în dolari, după sancțiunile americane

Rusia explorează o nouă modalitate de a eluda sancțiunile americane care împiedică Moscova să-și plătească obligațiunile în dolari către investitorii străini, scrie CNBC.

Țara este expusă unei situații istorice de neplată a obligațiilor, după ce Departamentul de Trezorerie al SUA a permis, pe 25 mai, să expire o scutire cheie de la sancțiuni. Scutirea permitea Rusiei să proceseze plăți către deținătorii străini de obligațiuni în dolari prin intermediul băncilor din SUA și internaționale, evitând astfel neplata.

Vineri, Ministerul rus de Finanțe a transferat plăți de dobândă în valoare de 100 de milioane de dolari pentru două euroobligațiuni în ruble către instituția de decontare internă, dar dacă banii nu ajung în conturile bancare ale deținătorilor de obligațiuni din străinătate, ar putea însemna neplată.

Plățile au o perioadă de grație de 30 de zile, după care Rusia ar putea fi declarată în default pentru obligația sa în valută străină pentru prima dată din 1917, în ciuda faptului că Kremlinul pretinde că are suficienți bani – o situație fără precedent pentru o economie majoră.

Alte plăți de 2 miliarde de dolari sunt scadente înainte de sfârșitul anului, deși unele dintre obligațiunile emise după 2014 pot fi plătite în ruble sau în alte valute alternative, conform contractelor.

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat luni ziarului rus Vedomosti că Moscova va continua să servească datoriile externe în ruble, dar deținătorii străini de euroobligațiuni vor trebui să deschidă conturi în ruble și în valută la băncile rusești pentru a primi plăți.

„Așa cum se întâmplă cu plata gazului în ruble: suntem creditați cu valută străină, aici este schimbată în ruble în numele (cumpărătorului de gaze) și așa are loc plata”, a spus el, potrivit unei traduceri Reuters.

Mecanismul ar funcționa în același mod, dar în direcția opusă și va fi canalizat prin Depozitarul Național de Decontare din Rusia, a sugerat Siluanov. Aceasta, spre deosebire de alte instituții financiare majore din Rusia, nu este supusă în prezent sancțiunilor americane.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a impus vineri sancțiuni Depozitarului, care era menit să proceseze plățile obligațiunilor, complicând și mai mult lucrurile pentru Rusia.

Timothy Ash, strateg senior la BlueBay Asset Management, a declarat miercuri pentru CNBC că este puțin probabil ca investitorii străini să accepte cererile Moscovei de a deschide conturi rusești.

„Cred că este puțin probabil. Vorbim despre companii internaționale, bănci din SUA, bănci internaționale”, a spus el.

„Nu își vor afecta reputația sau nu își vor lua riscuri de conformitate trecând prin acest proces pentru câteva sute de milioane de dolari. Ei nu vor să fie prinși de sancțiuni secundare din partea americanilor.”