Update articol:

Rusia: Kievul ar putea pregăti o provocare cu materiale radioactive în apropierea Transnistriei; Ucraina și Moldova: Știri false

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe/ Sursa foto: Telegram Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe/ Sursa foto: Twitter
  • Maria Zakharova a mai menționat că porturile din regiunea Odesa care sunt implicate în acordul de export de cereale ar fi putut fi folosite pentru livrarea de materiale radioactive către Ucraina.

  • Ucraina califică drept știri false rapoartele despre livrările de materiale radioactive

  • Chişinău: Nu comentăm falsuri şi speculaţii

Rusia este îngrijorată de informaţiile potrivit cărora Kievul ar pregăti o provocare cu materiale radioactive în apropierea Transnistriei, unde tensiunile cresc, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu publicat pe site-ul MAE rus, citat de TASS. În replică, Guvernul de la Chişinău transmite că nu comentează „falsuri şi speculaţii”.

„Facem apel la calm şi invităm publicul din ţara noastră să urmărească sursele oficiale de informaţii ale Republicii Moldova”, potrivit comunicatul Chişinăului.

„Ministerul rus al Apărării a atras anterior atenţia asupra unei provocări pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ce ar putea duce la scurgerea de substanţe radioactive şi la contaminarea zonei”, a spus Maria Zaharova.

Sunt false informațiile conform cărora Kievul a primit materiale radioactive pentru a crea o provocare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

„Anunțul Rusiei conform căruia Ucraina a primit material radiologic pentru a organiza o „provocare” este o știre falsă. Ucraina este strict dedicată neproliferării armelor nucleare”, a scris Nikolenko pe Twitter.

Guvernul de la Chişinău a reacţionat imediat şi a trasnsmis: „Cu referire la recentele declaraţii care vizează repetat regiunea transnistreană a ţării noastre, nu comentăm falsuri şi speculaţii. Instituţiile statului monitorizează situaţia şi nu confirmă informaţia difuzată de partea rusă”.

Maria Zaharova s-a arătat preocupată şi de „îngrijorarea” pe care astfel de informaţii ar fi stârnit-o în rândul vecinilor Ucrainei: „Această informaţie a avut un mare ecou în rândul locuitorilor din Ucraina şi din ţările învecinate din Europa de Est. Faptul că astfel de evenimente au loc în imediata apropiere a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunile, este destul de îngrijorător”.

Zakharova a mai spus că porturile din regiunea Odesa, care sunt implicate în acordul de export de cereale, ar fi putut fi folosite pentru livrarea de materiale radioactive către Ucraina: „Am luat notă de rapoartele care circulă în mass-media ucraineană, online și pe rețelele de socializare cu privire la livrarea de materiale radioactive în porturile regiunii Odessa”.

Potrivit informațiilor Mariei Zakharova, pe 16 februarie, containere cu substanțe radioactive și marcaje în limba engleză au fost livrate în portul Cernomorsk de la un  stat european, ocolind inspecția vamală. „Pe 19 februarie, containere similare care conțin substanța radioactivă California-252, despre care se spune că este folosită activ la verificarea integrității reactoarelor centralelor nucleare, au fost livrate în portul Odessa pe una dintre navele de marfă”, a continuat diplomatul, spunând:  „Sistemul de monitorizare radioactivă a fost dezactivat în timpul recepției sale în port. În urma unei investigații jurnalistice, s-a stabilit că furnizorul acestei substanțe radioactive este compania americană Frontier Technology Corp., care este angajată în producția de containere pentru izotopi radioactivi, în special, surse de radiații neutronice. Bloggerii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că ar putea exista unele componente pentru muniție și poate chiar pentru fabricarea unei bombe.”

Potrivit TASS, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a atras atenția și asupra tăcerii autorităților ucrainene, care nu au comentat această informație apărută în mass-media și pe rețelele de socializare. “Se pare că regimul [președintele ucrainean Vladimir] Zelensky este gata să folosească orice scuză pentru a escalada conflictul pentru a obține ajutor militar și financiar din partea Occidentului. Nu-i pasă că astfel de aventuri pot duce la consecințe catastrofale și numeroase decese”, a spus ea.

Zakharova a subliniat că Rusia a avertizat regimul de la Kiev împotriva acțiunilor imprudente. “Solicităm organizațiilor internaționale relevante să acorde cea mai mare atenție acestor informații. Avertizăm regimul de la Kiev și sponsorii săi occidentali împotriva oricăror acțiuni imprudente care pun în pericol viața și sănătatea a mii de civili”, a conchis diplomatul.