Update articol:

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Căţean: Fermele mici trebuie să devină ferme integrate

Sursa foto: madr.ro

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

“Propunerile pe care le-am făcut celor prezenţi, în primul rând, schema de calitate “lapte de fân”, care vizează dezvoltarea acestor ferme de familie, ferme care trebuie să devină ferme integrate, procesare, comercializare, nu doar producţie de materie primă”, a spus George Căţean, potrivit Agerpres.

El a arătat că în prezent sunt două feluri de fermieri: cel care face agricultură pentru subvenţie “şi care pe termen scurt nu o să mai existe” şi fermierul care face agricultură şi trăieşte din veniturile pe care le obţine” care este fermierul “veritabil”.

De asemenea, secretarul de stat s-a referit la necesitatea unor modificări legislative la ordonanţa ce vizează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi i-a invitat pe cei prezenţi să facă propuneri în acest sens.

“Există nevoie de modificări legislative, la ceea ce şi lucrăm, OUG 34 din 2013 este ordonanţa care aduce în buna gestionare păşunile, pajiştile comunale şi în dialogul pe care l-am avut le-am propus celor prezenţi să facă şi ei propuneri pentru modificările pe care le vom aduce la acest cadru legislativ, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte modificări pentru a vorbi despre bunul comunităţii, de care se folosesc cei din comunitate”, a mai spus secretarul de stat.

Acesta a vorbit şi despre perspectivele pe termen lung în domeniu, respectiv strategiile Comisiei Europene.

“Vorbim despre ambiţiile pe care Comisia Europeană le are pentru 2030, Green Deal, cu cele două strategii, în principal ‘Farm to Fork’, lanţul scurt alimentar – şi aici avem nevoie de consolidare şi acces la piaţă pentru ceea ce noi producem”, a subliniat Căţean.

Dezbaterea de la Borsec a avut loc în cadrul “Cea1 Borsec Festival”, la eveniment participând şi prefectul judeţului Harghita, Szabo Zsolt. Fermierii au accentuat necesitatea unor politici constante şi coerente în domeniu, dar au prezentat şi problemele specifice cu care ei se confruntă.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii