Update articol:

Şefa Trezoreriei franceze Odile Renaud-Basso urmează să fie noul preşedinte al BERD

Mme Renaud-Basso Odile. Directrice de la Direction Générale du Trésor. Bercy. 11 Mars 2020.
Şefa Trezoreriei franceze, Odile Renaud-Basso, urmează să fie următorul preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Guvernatorii BERD, care zilele acestea au reuniunea lor generală anuală, de la distanţă, ar urma să decidă strategia băncii pentru următorii cinci ani şi să aleagă, joi, noul preşedinte al instituţiei.

O sursă din apropierea discuţiilor a declarat miercuri că fostul ministru italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, s-a retras din cursa pentru postul de preşedinte al BERD. Italianul Padoan şi Odile Renaud-Basso, care în prezent este director general al Trezoreriei Franţei, erau consideraţi favoriţi pentru această poziţie. În cursă mai este şi ministrul polonez al Finanţelor, Tadeusz Koscinski.

BERD a confirmat joi că alegerea se va face joi între Tadeusz Koscinski şi Odile Renaud-Basso. Noul preşedinte va fi succesorul britanicului Suma Chakrabarti, care este la finalul a două mandate de patru ani.

De asemenea, sursele citate de Reuters spună că Adunarea Generală anuală a BERD ar urma să anunţe în mod oficial îngheţarea planurilor vizând extinderea băncii în Africa sub-sahariană. În schimb, noua strategia a BERD se va concentra pe proiectele care ajută ţările să facă tranziţia la o economie cu emisii reduse de CO2 şi face din finanţarea verde majoritatea activităţilor sale în 2025.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020