Update articol:
SIF Muntenia:

SIF Oltenia a dat în judecată SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, fonduri Certinvest, Swiss Capital și Broker cerând instanței să constate concertarea acestora

sursa Pixabay

SIF Oltenia a dat în judecată SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, fonduri Certinvest, Swiss Capital și Broker cerând instanței să constate concertarea acestora, reiese dintr-un raport transmis Bursei de Valori București, de SIF Muntenia.

Compania a transmis: “SIF Muntenia SA, prin administratorul său SAI Muntenia Invest SA, informează investitorii că în data de 08.10.2020 a fost citată în dosarul nr. 17684/3/2020 aflat pe rolul Tribunalului București – Secția a VI-a civilă în calitate de pârâtă, reclamanta fiind SIF Oltenia SA.

În acest dosar, alături de SIF Muntenia SA, mai au calitatea de pârâte următoarele entități: SIF Banat-Crișana SA; FIA Certinvest Acțiuni, FDI Certinvest XT Index, FDI Certinvest BET-FI Index, prin reprezentant SAI Certinvest SA; FÎI Optim Invest, FII BET-FI Index Invest FDI Prosper Invest prin reprezentant SAI Broker SA; FÎI Active Plus, FDI Active Dinamic prin reprezentant SAI Swiss Capital Asset Management SA; FÎI Star Value, FÎI Multicapital Invest, FDI Star Focus, FDI Star Next prin reprezentant SAI Star Asset Management SA; FIA Romania Strategy Fund prin reprezentant Accuro Fund Solutions AG, OPUS – Chartered Issuances SA.

Dosarul nr. 17684/3/2020, care are ca obiect constatarea încadrării pârâților în prevederile art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 24/2017, în sensul că au calitatea de persoane care acționează în mod concertat și obligarea pârâților la efectuarea către SIF Oltenia SA și către ASF a notificării prevăzute de dispozițiile art. 69 alin. (1) din Legea nr. 24/2017, se află în procedură de regularizare.”

Art. 69. – (1), din Legea 24/2017, arata: “În cazul în care un acţionar dobândeşte sau înstrăinează acţiuni ale unui emitent, care sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi cărora le sunt anexate drepturi de vot, acţionarul este obligat să notifice emitentului procentul de drepturi de vot pe care le deţine în urma achiziţiei sau cesiunii în cauză, atunci când procentul respectiv atinge, depăşeşte sau scade sub unul din pragurile de 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 50% şi 75%. Drepturile de vot se calculează pe baza ansamblului acţiunilor la care sunt anexate drepturi de vot, chiar dacă exercitarea acestora este suspendată. Această informaţie este, de asemenea, furnizată pentru ansamblul acţiunilor care aparţin aceleiaşi categorii şi cărora le sunt anexate drepturi de vot.”

Conducerea SIF Oltenia (SIF5) susține că SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia au o deținere directă și indirectă de 31,7% din companie și a cerut Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să constate acțiunea concertată, potrivit unui raport transmis, marti, de SIF Oltenia Bursei de Valori București. Acum, SIF5 vrea ca SIF1 să facă ofertă de preluare obligatorie, la depășirea pragului de 33% din drepturile de vot. Raportul vine cu câteva zile înainte de Adunarea Generală din 12 octombrie, unde pe ordinea de zi este și revocarea adminstratorilor.

Un demers similar a făcut SIF Oltenia și, anul trecut, când încă era în vigoare pragul limită de deținere de 5% la SIF-uri, însă ASF i-a respins, atunci, cererea. Ulterior, SIF Oltenia a anunțat că a pierdut, pe fond, procesul cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, în care contesta decizia de concertare aferentă Adunării Generale din 9 mai 2019.  In prezent, procesul cu ASF este in faza de apel.

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA