Update articol:

S&P reduce perspectivele de rating din Marea Britanie după planul de reducere a impozitelor

londra Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/

Agenția de rating Standard & Poor’s a redus vineri perspectivele ratingului de credit AA pentru datoria suverană britanică la „negativ” de la „stabil”, întrucât a considerat că planurile de reducere a impozitelor ale primului ministru Liz Truss ar duce la continuarea creşterii datoriilor ţării, transmite Reuters.

Ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng a anunțat pe 23 septembrie 45 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) de reduceri permanente de taxe nefinanțate, precum și subvenții temporare costisitoare pentru facturile de energie pentru gospodării și afaceri, punând lira sterlină și piaţa de obligațiuni într-o poziţie  dificilă.

În timp ce lira sterlină și-a revenit de atunci, Banca Angliei a fost forțată să lanseze miercuri un program de achiziție de obligațiuni de urgență pentru a stabiliza piețele și a avertizat că va trebui probabil să crească semnificativ ratele dobânzilor în noiembrie.

S&P – care plasează datoria guvernamentală britanică cu un pas mai sus decât rivalii Moody’s și Fitch – a declarat că vede datoria publică britanică pe o traiectorie ascendentă, spre deosebire de previziunile anterioare conform cărora aceasta va scădea ca pondere din produsul intern brut din 2023.

„Prognoza noastră fiscală actualizată este supusă unor riscuri suplimentare, de exemplu, dacă creșterea economică a Regatului Unit se dovedește mai slabă din cauza deteriorării în continuare a mediului economic sau dacă costurile împrumuturilor guvernamentale cresc mai mult decât se aștepta, ca urmare a forțelor pieței și a înăspririi politicii monetare”, a adăugat S&P.

S&P estimează că Marea Britanie va intra într-o recesiune tehnică în trimestrele următoare, iar PIB-ul său se va micșora cu 0,5% în 2023.

Truss și Kwarteng s-au întâlnit vineri cu oficiali de rang înalt de la Biroul pentru Responsabilitate Buget al Marii Britanii (OBR), dar până acum au respins cererile unor investitori și rivali politici, care solicită OBR independent să publice noi previziuni mai devreme de 23 noiembrie, când Kwarteng intenționează să stabilească un plan de reducere a datoriilor.

Moody’s a a semnalat data de 21 octombrie ca fiind cea mai probabilă dată următoare pentru o revizuire mai formală.

Guvernul Marii Britanii a spus că reducerile de taxe și reformele structurale pe termen lung în domenii precum imigrația ar trebui să stimuleze creșterea, dar S&P a spus că beneficiul ar putea fi modest, mai ales pe termen scurt.

„Deocamdată nu este clar dacă guvernul intenționează să introducă în cele din urmă măsuri de consolidare fiscală pentru a readuce datoria pe o traiectorie descendentă și presupunem că pachetul va fi finanțat din datorie”, se arată în comunicat.

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX