Un alt salt al împrumuturilor de către guverne va duce în acest an datoria suverană, la nivel mondial, la 50 trilioane de dolari, prognozează agenția de rating S&P Global. Compania previzionează că ţările vor împrumuta un echivalent de 7,78 trilioane de dolari în acest an, ceea ce ar fi cu 3,2% mai mare decât în 2018 (SUA vor constitui mai mult de 1 trilion de dolari din total).
“Aproximativ 70%, sau 5,5 trilioane de dolari, din împrumuturile brute ale ţărilor suverane vor fi pentru refinanțarea datoriei pe termen lung, ceea ce va conduce la o cerință netă de împrumut estimată la aproximativ 2,3 trilioane de dolari sau 2,6% din PIB-ul statelor”, a declarat analistul S&P Global Evaluare Karen Vartapetov.
Creșterea datoriei totale până la 50 trilioane de dolari ar fi o majorare cu 6% față de anul trecut, fiind parțial exacerbată de fluctuațiile cursului de schimb.
Acum o săptămână, Trezoreria Statelor Unite a anunţat că datoria naţionala a depăşit 22 de trilioane de dolari (după doar 11 luni după ce a depăşit pragul de 21 de trilioane de dolari).
Guvernele, corporațiile și persoanele fizice au profitat de dobânzile scăzute din întreaga lume pentru a-şi intensifica împrumuturile în urma crizei financiare. Acum costurile de împrumut sunt așteaptate să crească, ceea ce va duce la cheltuieli mai împovărătoare.