- ANRM are 24 de posturi neocupate
În prezent, Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) se finanţează numai de la buget, iar banii din toate taxele şi redevenţele merg la bugetul de stat. Surse din piaţa de energie ne-au spus că, anul trecut, s-au plătit redevenţe de 1,5-1,7 miliarde de lei, din care 79-80% din petrol şi gaze naturale.
Salariul mediu brut al unui angajat al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) este în jur de 6200 de lei (4000 de lei net), iar Agenţia are 24 de posturi neocupate pentru că nu se prezintă nimeni la concurs, potrivit surselor noastre.
În prezent, ANRM are 126 de posturi, din care doar 102 ocupate, în condiţiile în care, la înfiinţare, ANRM avea 280 de salariaţi. Din aceştia, 34 se află în teritoriu.
Sursele ne-au spus: “ANRM se confruntă cu o criză de personal. S-au scos la concurs anumite poziţii şi de-abia dacă s-a prezentat vreun candidat. Nu sunt atraşi de salariile de 6000 de lei brut (4000 de lei net), în condiţiile în care se cere experienţă şi studii aprofundate. Preferă să lucreze în privat”.
Salariile ANRM sunt mici pentru că Agenţia, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, se finanţează de la buget, iar banii pe care aceasta îi colectează nu merg la ANRM, ci la bugetul de stat.
Sursele ne-au spus: “Deşi stabileşte anumite preţuri de referinţă, ANRM este un fel de struţo-cămilă. Nu este autoritate de reglementare, care să se autofinanţeze, să fie numită de Parlament şi în subordinea acestuia, aşa cum sunt, de exemplu, ASF, BNR, ANRE. Au fost câteva încercări de schimbare a statutului ANRM prin Legea Minelor, trei variante au ajuns în dezbaterile Camerei Deputaţilor, însă acolo s-au blocat”.
În trecut, 20% din taxele de exploatare mergeau la ANRM prin Legea Petrolului. În 2012, însă, guvernul Boc a abrogat această reglementare.