Update articol:
ÎNTÂLNIRE TĂRICEANU - ARB

Tăriceanu: Dialogul de astăzi cu reprezentanții băncilor nu este unul academic, ci unul cu ordonanța 114 pe masă (video) – Actualizare declarații

ACTUALIZARE – Live Video conferință Călin Popescu Tăriceanu

Publicată de Calin Popescu Tariceanu pe Marţi, 19 februarie 2019

 

 Referitor la informațiile apărute astăzi potrivit cărora aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie a fost prorogată, Tăriceanu a spus: “Am discutat prorogarea termenului de aplicare a taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Unele companii fac profituri foarte mari. Unele sunt la limita supraviețuirii. Ambiția noastră este de a vedea în România crearea unui campion al energiei. Avem companii care au capacitatea de a avea anvergură regională, cum ar Electrica, Hidroelectrica, Romgaz… Trebuie analizat dacă nu cumva această taxă le taie aripile. Companiile nu sunt centre de asistență socială, ele trebuie să facă profit. Trebuie să vedem cum se dezvoltă”.

……

Dialogul de astăzi cu reprezentanții băncilor nu este unul academic, ci unul cu ordonanța 114 pe masă, este de părere Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Dialogul de astăzi cu reprezentanții băncilor nu este unul academic, ci unul cu ordonanța 114 pe masă. Băncile au rolul lor important pentru economia românească și susțin o colaborare în care atât populația, cât și sistemul bancar să aibă de câștigat.

Publicată de Calin Popescu Tariceanu pe Marţi, 19 februarie 2019

 

Tăriceanu a spus: “Băncile au rolul lor important pentru economia românească și susțin o colaborare în care atât populația, cât și sistemul bancar să aibă de câștigat”.

Acesta a adăugat: “Intenția OUG 114, în ceea ce privește sectorul bancar, a fost de a pune o anumită presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor practicate de instituțiile bancare din România la creditele acordate atât firmelor, cât și persoanelor private. (…) Pentru o bancă e foarte ușor să cumpere titluri de stat, decât să facă o analiză pe fiecare client. Vrem ca băncile să se implice mai mult în economie, nu mai puțin”.

S-ar putea ca unele efecte colaterale, menționate într-un document transmis de ARB, să creeze dificultăți, a mai spus Tăriceanu, care s-a adresat președintelui ARB, Sergiu Oprescu: „Am citit materialul, se pare că trebuie obligatoriu revizuit. E scris prost! Cred că e scris de cineva care se ocupă cu comunicarea publică și care are cunoștințe în domeniul financiar bancar dar nu suficiente ca să explice clar.

Documentul, care e foarte lung, reia aceleași sintagme și formulări de mai multe ori, ceea ce mă face să cred că a fost trimis la mai multe persoane și a ieșit un colaj. Probabil din acest motiv se repetă fără să fie nevoie aceleași formulări”.

Vrem ca prin această Ordonanță să protejăm și interesul consumatorilor, dar trebuie  să ținem cont și de interesele băncilor, a mai precizat președintele Senatului, continuând: “Pentru că băncile nu sunt instituții de asistență socială. Sunt instituții care trebuie să facă profit.

Înțelegem acest lucru și vrem să existe o negociere din care nu poate ca cineva să câștige totul, și cineva să piardă totul. Trebuie să fie un rezultat win win, în care ambele părți au ceva de câștigat”.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut referire la discuția avută cu Guvernatorul BNR și membrii Consiliului de Administrație al BNR, precizând că există o disponibilitate pentru a reconsidera modul în care este calculat ROBOR: “BNR a spus da, față de modalitatea care există în prezent – ROBOR stabilit prin cotații între bănci și o ședință de fixing la ora 11-, am putea să stabilim ROBOR pe baza tranzacțiilor efective, pe o anumită perioadă precedentă.

Al doilea lucru discutat, ar fi o formă mai eficientă de impozitare suplimentară la nivelul sectorului bancar, având obiectivul de coborâre a dobânzilor la credite – s-ar putea avea în vedere o taxă pe diferențialul dintre dobânda la credite și dobânda la depozite.

Al treilea lucru discutat cu Banca Națională a fost structura activelor care ar trebui să rămână impozabile sau lista activelor care ar trebui scoase din calculul acestei taxe, cum ar fi titlurile de stat, programele guvernamentale, gen Prima Casă, Start Up Nation.”

Tăriceanu a mai spus: “Pe mine nu mă deranjează dacă o bancă face un rezultat foarte bun. Dar faptul că sectorul bancar a reușit să treacă cu bine criza din 2009-2010, băncile nu au dat bir cu fugiții, înseamnă că a existat o încredere în economie. Vrem să faceți afaceri bune în România. Vrem să avem un sistem bancar puternic.

Am spus asta ca să nu aveți impresia că sunteți pe un teritoriu minat sau ostil. Sunteți bineveniți”.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda

RETRASIB SA (RTRA) (19/10/2020)

Raport auditor financiar parti afiliate sem I 2020

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12-16 octombrie 2020