Update articol:

Trei administratori SIF Transilvania cer, în instanță, suspendarea executării şi anularea unor hotărâri ale Consiliului de Supraveghere

*Mihai Fercală spune că este vorba despre o decizie ilegală, prin care au fost dispuse modificări ale regulamentului de funcționare, care îndepărtează incompatibilitățile pentru Constantin Frățilă
*Mihai Fercală: ASF tărăgănează să dea o decizie privind incompatibilitatea lui Frățilă, iar dacă lucrurile vor continua așa, soluția ar fi să invocăm răspunderea penală a funcționarilor ASF, pentru că nu își îndeplinesc atribuțiile

Trei administratori SIF Transilvania (SIF3) cer, în instanță, suspendarea executării şi anularea unor hotărâri ale Consiliului de Supraveghere, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București:

“S.I.F. Transilvania informează acţionarii şi investitorii că, în conformitate cu informaţiile disponibile pe portalul instanţelor de judecată, în cadrul dosarelor nr. 510/62/2020 şi nr. 511/62/2020 înregistrate pe rolul Tribunalului Braşov reclamanţii Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru şi Luţac Gheorghe au solicitat, în contradictoriu cu S.I.F. Transilvania, suspendarea executării şi anularea unor hotărâri ale Consiliului de Supraveghere; informaţii suplimentare vor fi aduse la cunoştinţa acţionarilor şi investitorilor, după primirea de la instanţă a cererilor de chemare în judecată”.

Mihai Fercală, președintele executiv al SIF Transilvania, a spus că decizia invocată este una luată de Marius Moldovan, Crinel Andănuț, Constantin Frățilă, care au mai avut o procură de la un alt membru CS. Decizia vizează modificări ale regulamentului de organizare și funcționare al SIF Transilvania, care îndepărtează incompatibilitățile pentru Constantin Frățilă, susține Mihai Fercală, care apreciază că, având în vedere incompatibilitatea lui Frățilă cu funcția, acesta nu trebuia să voteze, astfel ca CS nu ar fi avut cvorum.

Recent,  SIF Transilvania a anunțat că a transmis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) o scrisoare de la Inspectoratul Judetean de Politie Brasov Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice,  potrivit căreia s-a dispus continuarea urmăririi penale in personam față de Frățilă Constantin, ceea ce ar insemna ca acesta nu este compatibil cu functia de administrator SIF3.

Constantin Frățilă a revenit în Consiliul SIF Transilvania din 17 ianuarie, data la care Curtea de Apel Constanța a suspendat decizia ASF prin care acestuia i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania.

Însă, SIF Transilvania consideră că domnul Constantin Frăţilă nu poate avea calitatatea de membru al Consiliului de Supraveghere şi a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara o nouă decizie de retragere a avizului.

SIF Transilvania a transmis că a constatat ca urmărirea penală îndreptată împotriva d-lui Constantin Frăţilă nu a încetat pentru infracţiunile de manipulare a pietei de capital şi spălare de bani, astfel ca ar fi incompatibil cu functia de conducere de la SIF3.

Această situație a reaprins conflictul de la SIF Transilvania dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă. Totodată, Mihai Fercală este nemulțumit de atitudinea ASF și a lansat noi acuzații la adresa instituției.

El ne-a spus: “Nu înțeleg atitudinea ASF, care nu respectă Regulamentul 1/2019 și actul constitutiv al SIF Transilvania. La modul cum se comportă ASF, trag concluzia că susține grupul infracțional constituit de Frățilă, după cum au arătat procurorii. ASF ne obligă să înregistrăm ca membru CS o persoană urmărită penal, conform documentelor de la DIICOT Constanța. Nimeni din supravegherea pieței de capital nu dorește să aplice legea la SIF3.

Dacă lucrurile vor continua așa, soluția ar fi să invocăm răspunderea penală a funcționarilor ASF, pentru că nu își îndeplinesc atribuțiile.”

Scindat este si CS SIF3.

Recent, SIF Transilvania a publicat adresa prin care trei administratori și alți acționari cer pornirea acțiunii în răspunere pentru Mihai Fercală și Ștefan Szabo, dar și revocarea deciziei Consiliului de Supraveghere prin care a fost numit actualul Directorat pentru încă un mandat de patru ani. (Vezi aici adresa)

Atunci, Marius Moldovan, membru în CS SIF3, ne-a declarat: “Până acum, Directoratul ne-a povestit imprecis, tendențios și incomplet despre cererea acționarilor de convocare AGA. Nu am răspuns la solicitările anterioare de comentariu pentru ca am așteptat sa văd cum intelege sa respecte legislație aplicabila directoratul societatii. Ce aveam de spus este in convocator, public, pentru toți acționarii și investitorii”

Mihai Fercală, președintele executiv al SIF Transilvania, ne-a spus, recent, că va da curs cererii acționarilor.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019