Update articol:

Tribunalul București a decis: proiectul One Floreasca City poate continua

Tribunalul București a decis în data de 9 mai să respingă cererea de suspendare a Autorizației de Construire și a Certificatului de Urbanism, în baza cărora compania One Mircea Eliade Properties începuse lucrările la proiectul ”One Floreasca City” pe amplasamentul vechii fabrici Automatica, (str. Calea Floreasca nr. 159 – 165). Soluția este încă o confirmare a faptului că suspendarea inițială a efectelor Autorizației de Construire (dispusă la începutul lunii martie)  a fost nelegală, potrivit unui comunicat al ”One Floreasca City”.

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală alături de Asociația Pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Național și Cultural solicitaseră instanței suspendarea autorizației de construire.

Actualizare – Oficialii One: „Lucrările la One Floreasca City respectă toată legislația în vigoare și au fost demarate după obținerea tuturor autorizațiilor prevăzute de lege”

 

”One Floreasca City” precizează: ” Tribunalul București a respins în totalitate cererea de chemare în judecată, ceea ce echivalează cu faptul că pentru actele atacate nu a fost reținut nici măcar un singur motiv de nelegalitate. În plus, respingerea acestei cereri de suspendare arată că instanța nu a reținut nici existența vreunei «pagube iminente», așa cum, cu rea credință, au susținut cele două Asociații amintite.

În realitate, așa cum compania a precizat în repetate rânduri, proiectul «One Floreasca City» nu numai că nu produce nicio pagubă iminentă, dar generează reale avantaje pentru comunitatea zonei Floreasca, contribuind activ la descongestionarea traficului, la reamenajarea parcurilor din zonă și la igienizarea și transformarea unei vechi platforme industriale, lăsată în paragină de peste 20 de ani. Este un proiect imobiliar modern construit la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță, care include și peste 18.000 mp de spații verzi, alei pietonale și spații de relaxare, toate deschise accesului public.

Trebuie spus de asemenea că nici comunitatea locală nu este mobilizată împotriva acestui proiect, așa cum afirmă aceste Asociații pe rețelele de socializare. Asociațiile de proprietari s-au alăturat în primă fază Asociației Mișcarea Civică Miliția Spirituală, dar ulterior au formulat cereri de renunțare la judecată, motivând că la momentul respectiv au fost «induse în eroare»”.

Tribunalul Bucureşti suspendase, la începutul lunii martie, planul urbanistic zonal, acordul de mediu și autorizația de construire obținută de dezvoltatorul imobiliar One United și de  Auchan pentru proiectul imobiliar “One Floreasca City”, care prevede construirea a trei turnuri – două de 15 etaje și unul de 20 etaje, dar și o clădire de birouri de 16 etaje – lângă Hala Ford din Floreasca, care este monument istoric, pe fosta platformă Automatica. Investiţia se ridică la peste 100 de milioane de euro. 

Procesul a fost intentat de Asociațiile Salvați Bucureștiul și SOS Oraşul Bucureștiul, la cererea locuitorilor din zonă. 

Nicușor Dan, vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat:
”Suntem în Floreasca și această zonă este sufocată de trafic și zgomot. În aceste condiții, a amplasa aici trei blocuri între 16 și 20 de etaje de etaje locuit şi un bloc de birouri de 20 de etaje și un hipermarket, cu un estimativ de 1.200 de mașini care să vină zilnic aici, însemnă să blochezi și mai mult zona. Acesta este motivul pentru care oamenii din cartier s-au mobilizat și au făcut mai multe acțiuni de protest, au participat la dezbaterile publice de la autorităţi, nimeni nu i-a ascultat și atunci în întâmpinarea lor am făcut un demers în instanță, am atacat trei acte. PUZ-ul dat în 2011, în mandatul lui Oprescu, acordul de mediu dat la sfârşitul anului 2017 și autorizația de construire dată la începutul anului 2018, de Gabriela Firea. Tribunalul București a decis suspendarea lor”.