Update articol:

Un fost bancher de la Credit Suisse spune că a încasat mită de 45 milioane de dolari, pentru rolul său în acordarea unor împrumuturi de 2 miliarde de dolari companiilor din Mozambic

dolari Foto: pixabay.com

Andrew Pearse, fost bancher al Credit Suisse Group AG, a declarat unui tribunal din Brooklyn, New York, că a încasat cel puțin 45 de milioane de dolari ca plăți ilicite pentru rolul său în acordarea de împrumuturi în valoare de 2 miliarde de dolari companiilor din Mozambic, potrivit Bloomberg.

Pearse, în vârstă de 49 de ani, care a pledat vinovat de complot, a mărturisit că cel puțin alți patru bancheri Credit Suisse au luat milioane de dolari mită de la constructorul de nave Privinvest Group. „Toți au jucat un rol în a se asigura că banca va acorda împrumuturile”, a mărturisit, miercuri, Pearse, menţionând: „Au furnizat băncii informații false despre Privinvest”.

Pearse este un martor cheie într-o anchetă împotriva lui Jean Boustani, fost executiv al Privinvest, descris de procurori drept „mintea principală” a unei scheme de fraudare a investitorilor americani.

Procurorii susțin că oficialii guvernamentali din Mozambic, directorii corporativi și bancherii de investiții au furat aproximativ 200 de milioane de dolari prin proceduri de împrumuturi.

Avocatul apărării, Michael Schachter, le-a spus juraților, în declarațiile din deschidere, că Boustani nu are nicio legătură cu vânzarea sau comercializarea de împrumuturi către investitori și nici nu i-a fraudat. Pearse a obținut de la autorităţile din Statele Unite „cele mai dulci oferte” ca să depună mărturie împotriva lui Boustani pentru a evita închisoarea, a spus Schachter juriului.

Împrumuturile de 2 miliarde de dolari ale Credit Suisse şi ale creditorului rus VTB  au fost date pentru trei proiecte maritime separate ale unor companii din Mozambic, inclusiv o flotă de pescuit pentru ton, construirea unui șantier naval și o companie de supraveghere pentru a proteja coasta Mozambicului, a spus el. Aceste împrumuturi au fost «ambalate» ca obligațiuni şi vândute investitorilor în toată lumea.

Procurorii spun că oficialii Privinvest au umflat prețurile pentru echipamentele și serviciile din Mozambic, având astfel bani pentru plata mitei.

Surjan Singh și Datelina Subeva, doi foști bancheri Credit Suisse despre care Pearse a spus că au fost implicați, vor depune mărturie, au declarat miercuri avocații. Ambii s-au declarat vinovați.

Pearse le-a mai spus juraților că foștii colegi de Credit Suisse care au adus Privinvest la bancă – Said Freiha și Adel Afiouni – au făcut profituri de milioane după ce o companie pe care au înființat-o în timp ce lucrau la bancă a fost cumpărată de Privinvest pentru mai mult de 10 milioane de dolari.

Nici Freiha, Afiouni sau Credit Suisse nu au fost acuzați de infracțiuni. Karina Byrne, o purtătoare de cuvânt a Credit Suisse, a refuzat să comenteze.

Potrivit lui Pearse, patru oficiali din Mozambic au primit milioane de dolari comisioane ilegale de la Privinvest, iar fiul președintelui de atunci, Armando Guebuza, a încasat cel puțin 50 de milioane de dolari  plăți ilegale.

Ndambi Guebuza, fiul fostului președinte, a cerut lui Boustani să-i plătească 11 milioane de euro (12,2 milioane USD), a mărturisit Pearse, menţionând: “Locuia în sudul Franței și a cerut bani ca să-și cumpere o casă pentru el și o prostituată de care s-a îndrăgostit”.

Când și-a exprimat surprindereac cu privire la solicitarea lui Ndambi Guebuza, Pearse a spus că Boustani doar a ridicat din umeri, spunând: „Nu este nimic, având în vedere cei 50 de milioane de dolari pe care i-am plătit deja”.

Ndambi Guebuza a fost arestat de către autoritățile din Mozambic în februarie.

 

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023