Update articol:

Uniunea Europeană exclude 10 megabănci de la vânzarea obligațiunilor pentru Fondul de recuperare, din cauza “încălcărilor istorice ale regulilor antitrust”

Uniunea Europeana, Piața unică digitală

Într-o mișcare neașteptată, Uniunea Europeană a decis să excludă unele dintre cele mai mari bănci din lume de la vânzările de obligațiuni pentru fondul de recuperare COVID al UE, așteptat să fie cea mai mare ofertă de obligațiuni supranaționale de până acum, potrivit zerohedge.com.

Potrivit FT, UE a exclus 10 bănci – inclusiv JPMorgan, Citigroup, Bank of America și Barclays – din vânzările de obligațiuni ca parte a fondului său de recuperare de 800 miliarde EUR (968,5 miliarde dolari) din cauza a ceea ce FT a descris drept „încălcări istorice ale regulilor antitrust”. Mai exact, UE încearcă să pedepsească băncile pentru rolurile lor în seria de scandaluri de manipulare a pieței (care a început cu trucarea Libor înainte să ajungă la piețele valutare și de instrumente cu venituri fixe) care au izbucnit la începutul ultimului deceniu. Miscarea este deosebit de îndrăzneață, deoarece multe dintre băncile care sunt excluse din acord sunt unii dintre cei mai mari jucători din lume pe piețele internaționale ale datoriilor.

Cu alte cuvinte, pur și simplu excluzându-i din acest acord masiv, UE ar putea zdruncina liga băncilor, deoarece instituţiile bancare care vor câștiga afacerea vor fi, fără îndoială, răsplătite frumos pentru munca lor. Împrumutul masiv – cel mai mare de la Bruxelles – va începe marți cu vânzarea unui nou eurobond pe 10 ani pentru a finanța programul NextGenerationEU de pandemie. 7 din cele 10 bănci excluse se numără printre cei mai mari vânzători de datorii europene. Înainte de a li se permite să vândă obligațiunile, UE dorește ca acestea să demonstreze că au „luat măsuri de remediere”.

Cu alte cuvinte, Bruxelles este serios în a împiedica băncile să-și umple buzunarele cu bani publici.

Băncile care au încălcat regulile UE în materie de concurență „nu vor fi invitate la licitații”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de emiterea de datorii în numele UE. „Comisia implementează o abordare strictă pentru a se asigura că entitățile cu care lucrează sunt apte să fie o contrapartidă a UE.”

Băncile găsite vinovate de încălcări antitrust vor fi obligate să demonstreze că au luat „măsuri de remediere” pentru a preveni repetarea acestora înainte de a li se permite să liciteze, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest și UniCredit au fost împiedicate să participe din cauza unei hotărâri antitrust a Comisiei de luna trecută, conform căreia au participat la un cartel de tranzacționare de obligațiuni în timpul crizei datoriilor din zona euro de acum un deceniu.

Citigroup, JPMorgan și Barclays – în plus față de NatWest – au fost, de asemenea, interzise din cauza constatării de acum doi ani că erau implicate în manipularea piețelor valutare între 2007 și 2013, au spus oameni familiarizați cu această chestiune. Deutsche Bank și Crédit Agricole sunt, de asemenea, excluse  din cauza unei decizii din aprilie potrivit căreia erau implicate într-un alt cartel de tranzacționare a obligațiunilor. Toate băncile au refuzat să comenteze.

În ciuda acestui fapt, Reuters a anunţat anterior (citând un bancher senior care se ocupă de tranzacție) că prima ofertă a UE de 20 de miliarde de euro (24,3 miliarde de dolari) în obligațiuni a fost puternic suprasubscrisă. Popularitatea nu este atât de surprinzătoare, având în vedere că datoria evaluată Triple-A în regiune poate fi greu de găsit (deoarece BCE deține o mare parte a pieței). Iar obligațiunile UE au o ușoară primă de randament față de titlurile germane. Investitorii au făcut subscrieri de peste 140 de miliarde de euro pentru datoria de 20 de miliarde de euro, potrivit bancherilor care au vorbit cu Reuters.

Noua obligațiune din UE, cu maturitate pe 4 iulie 2031, va avea un preț de 2 puncte de bază sub rata dobanzii mid – swap, potrivit managerului principal. Acest lucru este echivalent cu un randament de aproximativ 0,06%, conform calculelor Reuters, în scădere de la aproximativ un punct de bază peste nivelul mid swap, atunci când vânzarea a început luni.

Din octombrie, UE a emis deja titluri de 90 de miliarde de euro pentru a ajuta la finanțarea programului său de ajutor pentru șomaj SURE.

UE gestionează aceste vânzări de obligațiuni ca o ofertă de datorie națională, ceea ce este adecvat, deoarece vor transforma probabil blocul în cel mai mare emitent de datorii supranaționale din lume.

Toate cele zece bănci excluse se numără printre cei 39 de „dealeri primari” autorizați, care au responsabilitatea de a licita pentru obligațiuni în timpul licitațiilor guvernamentale. O sursă anonimă a declarat pentru FT că decizia UE de a interzice dealerii de top ar putea crea complicații inutile pentru vânzări. „Există un echilibru delicat în relația dintre emitenți și dealerii primari, iar acest lucru riscă să deranjeze”, a spus un bancher senior la unul dintre creditorii care nu au beneficiat de tranzacții sindicalizate.

Băncile care lucrează la obligațiunea Fondului de Recuperare inaugural de marți sunt BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank și Santander.

Se așteaptă ca UE să vândă încă două obligațiuni sindicalizate până la sfârșitul lunii iulie.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022