Update articol:

Venezuela: ONU doreşte o ”anchetă independentă” asupra morţii unui prizonier politic

onu

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a cerut miercuri o “anchetă independentă” cu privire la moartea în detenţie în Venezuela a generalului Raul Baduel, 66 de ani, unul dintre cei mai renumiţi prizonieri politici venezueleni, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Regretăm moartea în detenţie a lui Raul Baduel. Facem apel la Venezuela să garanteze o anchetă independentă”, a scris miercuri pe Twitter Înaltul Comisariat.

ONU solicită, de asemenea, tratament medical pentru toţi deţinuţii şi eliberarea celor închişi în mod arbitrar.

Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, a anunţat decesul marţi, menţionând că generalul, în vârstă de 66 de ani, a murit de COVID-19 după ce a primit îngrijiri şi o primă doză de vaccin.

Andreina Baduel, fiica generalului, a acuzat “regimul” că l-a “asasinat” pe tatăl ei, susţinând pe Twitter că este “fals că a avut COVID-19”.

Autorităţile venezuelene au reacţionat la declaraţia ONU difuzând un comunicat fără a cita numele generalului Baduel.

“Nu există persoane reţinute în mod arbitrar în ţară”, conform textului care adaugă că drepturile “tuturor persoanelor private de libertate” sunt garantate şi că acestea beneficiază de îngrijiri medicale.

“Venezuela regretă faptul că Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului cedează sistematic la presiunile grupurilor care utilizează drepturile omului în scopuri politice, uitând în acelaşi timp de reformele structurale ale statului venezuelean pentru a consolida drepturile persoanelor deţinute”, au adăugat autorităţile.

Generalul Baduel l-a ajutat pe fostul preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) să recâştige puterea în cursul tentativei de lovitură de stat din 2002 din Venezuela.

Comandant de brigadă cu sediul la Maracay (200 kilometri vest de Caracas), el şi-a anunţat în acele zile ataşamentul faţă de Constituţie şi i-a permis lui Hugo Chavez, care se afla în mâinile puciştilor, să revină la putere.

Recompensat cu un post ministerial, el a devenit apoi un adversar al puterii şi a fost închis opt ani pentru corupţie. Un tribunal militar l-a găsit vinovat de delapidarea a aproximativ 20 milioane de dolari cât timp a fost în funcţie.

După ce a fost eliberat în 2015, el a fost din nou încarcerat pentru complot împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021