Update articol:

Venezuela: Washingtonul prelungeşte autorizaţia de exploatare a patru companii petroliere

Sursa Pixabay

Statele Unite au reînnoit marţi pentru şase luni autorizaţia de exploatare a patru companii petroliere pentru a-şi continua operaţiunile în Venezuela, embargoul impus în 2019 asupra ţiţeiului venezuelean rămânând în vigoare, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Dacă Halliburton, Schlumberger Limited, Baker Hughes Holdings LLC şi Weatherford International nu sunt autorizate să foreze, să cumpere, să vândă, să transporte sau să expedieze petrol sau produse petroliere de origine venezueleană, licenţa le permite până la 19 noiembrie să opereze “tranzacţiile şi activităţile necesare pentru a asigura siguranţa personalului sau integritatea unor operaţiunilor din Venezuela”.

Această autorizaţie prelungită de către Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) permite în continuare “plata unor taxe locale şi servicii publice în Venezuela”, precum şi “plata salariilor angajaţilor”.

Washingtonul a impus în 2019 un embargo asupra ţiţeiului şi gazului venezuelean, a căror producţie mergea aproape în totalitate pe piaţa americană.

Cu toate acestea, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Casa Albă a întins mâna preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi a relaxat sancţiunile împotriva ţării sale, care are unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Gigantul energetic Chevron a primit în noiembrie o licenţă de la OFAC pentru a relua activităţile în cele patru companii pe care le deţine cu gigantul public venezuelean Petroleos de Venezuela (PDVSA), cu condiţia ca profiturile acestuia din urmă să permită rambursarea datoriilor faţă de Chevron.

Companii europene precum Eni din Italia şi Repsol din Spania au primit şi ele undă verde pentru a opera în Venezuela în condiţii similare.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014