Update articol:

Zoltan Bege Nagy, ANRE: “Orice piață en gros, că vorbim de piața de energie sau de bursă, se bazează pe speculă; toată lumea vrea să câștige”

Zoltan Nagy-Bege Zoltan Nagy-Bege

Vicepreședintele ANRE:  “În ultimii 2 ani și jumătate am trimis către decidenți 97 de informări cu privire la evoluția pieței de electricitate și gaze”

 

ANRE a transmis, în ultimii doi ani, către decidenți 97 de informări cu privire la evoluția pieței de electricitate și gaze și sper că acestea vor fi în măsură să-i ajute pe decidenți în privința măsurilor care trebuie luate în viitorul apropiat pe piața energiei, a declarat Zoltan Bege Nagy, vicepreședintele ANRE, la Digi 24.

Referitor la declarația președintelui PSD privind “jocurile din subteranul pieței de energie” și “noii băieți deștepți”, domnul Nagy a spus:  “În general, orice piață en gros se bazează pe speculă. Că vorbim de piața de energie sau de bursă, toată lumea se bazează pe speculă, vrea să câștige. Este foarte greu de spus la ce s-a referit Marcel Ciolacu și nici nu vreau să comentez. Rolul nostru e altul.

Noi am oferit informații în acel raport trimis la premier, prin care informăm asupra evoluției pieței energiei și gaze în acest an.

Sunt diverse informații despre tranzacțiile pe piețele en gros la electricitate și gaze. Sunt informații cu privire la gradul de contactare a furnizorilor care deservesc clienții finali, inclusiv cei care beneficiază de măsuri de plafonare, sunt informări cu privire la importul și exportul de energie, situația stocului la gaze, alocarea gazelor pentru furnizori și consumatori finali, cum prevede ordonanța 27. Le-am furnizat informații cu privire la verificările și validările făcute de ANRE. Sper că aceste informări vor fi în măsură să-i ajute pe decidenți în privința măsurilor care trebuie luate în viitorul apropiat.

Am avut curiozitatea să fac un inventar al comunicărilor din 2020-2022, către premier, ministerul energiei, președinții Camerei Deputaților și Senatului, președintele comisiei de specialitate. Am ajuns la 97.

În ultimii 2 ani și jumătate am trimis 97 de informări cu privire la evoluția pieței de electricitate și gaze. Lucrăm instituțional. Nu facem comentarii și nu dăm prin presă diverse informații, pentru că nu e relevant. Aceste informații trebuie să ajungă la decidenți, la persoane care au puterea de a lua decizii în privința schimbărilor, dacă sunt necesare. Am făcut asta și o vom face în continuare. ANRE și-a făcut treaba”.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a acuzat, recent, că liberalizarea pieței de energie a dus la crearea noilor băieți deștepți din energie și a unor jocuri în subteranul acestei piețe:  “Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a șmecherilor din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie.  E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei”. 

  • ANRE şi Ministerul Energiei au transmis premierului informările privind situaţia pieţei de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au transmis, luni, informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, urmând ca în perioada imediat următoare să înainteze propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale, potrivit unei informări a Guvernului.

“În conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situaţia pieţei de energie, iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz. În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energie, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale”, se arată în informare.