Update articol:
Adrian Tănase, directorul general BVB:

100 de lei investiți lunar în BET, din 98 până acum, ar fi adus 148 mii de lei, față de 50 mii de lei, din depozite bancare

O investiție lunară de 100 de lei în indicele BET, din 1998 până în prezent, ar fi adus 148 mii de lei, în timp ce aceiași bani plasați într-un depozit bancar ar fi adus 50 de mii de lei, potrivit unei simulări făcute de Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), în deschiderea Forumului Investitorilor Individuali, organizat de BVB.

Adrian Tănase a arătat ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi investit la bursă din 1998, când a terminat facultatea, sau dacă ar fi ținut banii în depozite bancare. Potrivit domniei sale, un leu depus în 1998 în depozite bancare se transforma în 800 de lei, în prezent, iar dacă era investit în indicele BET, se transforma în 3299 lei.

“Aceasta este doar performanța primilor bani, pe care i-aș fi investit în 1998“, a spus domnul Tănase.

Acesta a arătat și cum s-ar fi acumulat banii în cont, dacă investea câte 100 de lei pe lună, în tot acest timp: “În acest caz, suma totală ar fi fost de 23800 de lei, în întreaga perioadă. Dacă banii erau investiți în BET, ei s-ar fi transformat în 148.000 de lei, în timp ce, în depozite bancare, s-ar fi transformat în 50.000 de lei”.

Directorul BVB a subliniat că depinde și de momentul când intri pe bursă, întrucât, dacă ai fi intrat în 2007, ai fi avut pierderi.

Adrian Tănase a adăugat: “Toate investițiile în zona de acțiuni (la BVB sau pe alți indici – european, american, global) au bătut investițiile într-un depozit bancar. Amintesc că dobânzile în anii 98-99 erau de 450%. Cu toate acestea, investițiile în acțiuni pe piețele dezvoltate au adus câștiguri peste un depozit bancar. În primii 10 ani din interval, investițiile în acțiuni erau sub depozitele bancare, dar după aceea, s-a produs un reviriment al acțiunilor. Trebuie să aveți răbdare și disciplină.

A fost o perioadă de criză care nu se va mai intâlni în următoarea decadă sau chiar în următorii 20 de ani”.

Potrivit lui Adrian Tănase, investițiile la bursă prezintă două mari riscuri – cel specific și cel de piață: „Cel specific este ca o companie să nu performeze bine, chiar să ajungă să dea faliment, iar acest risc este contracarat prin diversificare.

Riscul de piață înseamnă ca, la nivel global, să aibă loc un eveniment care influențează toate acțiunile, iar acest lucru îl rezolvăm cu timp.

Așadar, cu un portofoliu diversificat și cu timp, rezolvăm aceste două riscuri”.

 

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA