Update articol:
PROIECT SUSȚINUT DE HUAWEI

20 de femei au participat la Academia Femeilor pentru Inovație Rurală din Croația, pentru crearea unui viitor sustenabil și dinamic în zonele rurale

Berta Herrero - Academia Femeilor pentru Inovație Rurală
  • Interviu cu Berta HERRERO, directoarea Academiei Europene de Leadership și directoarea departamentului de diversitate, echitate și incluziune la Huawei Europa

Douăzeci de studente talentate din întreaga Europă s-au reunit în Croația pentru a da startul celei de-a doua ediții a Academiei Femeilor pentru Inovație Rurală, un program al Academiei Europene de Leadership (ELA), dezvoltat de Huawei. Scopul este acela de a sprijini femeile în crearea unui viitor sustenabil și dinamic pentru zonele rurale.  Berta HERRERO, directoarea Academiei Europene de Leadership și directoarea departamentului de diversitate, echitate și incluziune la Huawei Europa, a afirmat: ”Femeile din zonele rurale depășesc orice obstacol pentru a găsi oportunități și tocmai de aceea viitorul le aparține”. De asemenea, a subliniat că ”în această eră a digitalizării, tehnologia înseamnă libertate – libertatea de a crea, de a proiecta viitorul, de a trăi viața după propriile condiții; însă legătura umană, empatia și colaborarea rămân de o importanță vitală. Prin încurajarea și sprijinirea femeilor din toată Europa, Huawei ne ajută să transformăm visele în realitate”. Totodată, este pentru prima dată când un program al Academiei Europene de Leadership este deschis și pentru candidați din Islanda, Turcia și Elveția, pe lângă cei din statele membre UE, Ucraina și Balcanii de Vest. Cele 20 de student selectate au cunoștințe în diferite domenii, inclusiv inginerie, medicină, agricultură și științe sociale, și sunt unite de dorința lor de a accesa noi oportunități pentru comunitățile rurale. Alese de un juriu independent, fiecare dintre ele a primit o bursă Huawei pentru a participa la Academie și se ghidează după mott-ul companiei: „Nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Berta HERRERO, directoarea Academiei Europene de Leadership și directoarea departamentului de diversitate, echitate și incluziune la Huawei Europa, ne-a oferit informații despre acest program, în cadrul unui interviu pe care îl redăm mai jos. 

Ce ne puteți spune despre programul ”Academia Femeilor pentru Inovație Rurală”?

Berta HERRERO: În Academia Europeană de Leadership, avem Școala de vară, Școala de iarnă și Academia Femeilor pentru Inovare Rurală. Programul a început în anul 2021, iar aceasta este a șaptea ediție. Prin acest demers, femei din mediul rural au acces la diverse cursuri pentru a se perfecționa. Studentele noastre sunt foarte puternice, dedicate și talentate. Noi le facem conștiente de puterea lor, de talentele lor, astfel că, după participarea la școala noastră, nu mai spun niciodată ”nu” unei oportunități de muncă.

În zonele rurale provocările sunt cel puțin duble. Este mai greu să ai acces la oportunități, la educație, la sănătate, la orice, practic. Încercăm să ne conectăm cu zonele rurale și să le arătăm acestor femei că, prin intermediul tehnologiei, ele pot ajunge la un anumit nivel de lidership.

După fiecare ediție, se creează o rețea de absolvente. Păstrăm legătura cu toate studentele noastre și știm cât de bine se descurcă. Multe dintre ele sunt deja în poziții de conducere. Avem o absolventă care este membră a Parlamentului din Estonia și este cea mai tânără deputată în Parlamentul din Estonia în prezent. Alte studente lucrează în Parlamentul European, în Comisia Europeană, iar altele își îmbunătățesc afacerile datorită acestei școli. De exemplu, câștigătoarea anterioarei Academii a Femeilor pentru Inovare Rurală este o doamnă fermier din Grecia, care a implementat dronele și alte tipuri de noi tehnologii pentru îmbunătățirea eficienței în ferma familiei sale, în urma participării la cursurile noastre. Ea a fost chiar recunoscută de Ministrul Agriculturii din Grecia. Toate absolventele noastre sunt modele de urmat.

Cum se califică femeile în program?

Berta HERRERO: Femeile care doresc să dobândească abilitățile pe care le oferim (leadership, tehnologie, vorbire în public, antreprenoriat, sustenabilitate) și vor să schimbe lumea aplică la program, indiferent ce background au (fie că provin din tehnologie, fie din științe umaniste, științe sociale, studiază, au propria lor afacere sau lucrează la o companie). Avem un juriu independent format din lideri de afaceri, factori de decizie, experți AI, o mulțime de oameni de top în domeniile lor. Ei selectează studentele după o analiză amănunțită a profilelor și, în special, pe baza motivației.

Ce business-uri pot începe femeile care urmează programul?

Berta HERRERO: Multe dintre ele au deja o idee de afacere sau au propriile lor afaceri și sunt aici doar pentru a învăța cum să o extindă sau cum să-și pună ideile în practică. De exemplu, în această ediție, avem o fată din Republica Cehă care estre coach AI. Consider că acesta este unul dintre joburile viitorului, pentru că practic îi învață pe oamenii din comunitatea ei rurală cum să folosească inteligența artificială. Ea își câștigă existența din asta, așa că merge la IMM-uri, la persoane fizice, la antreprenori și le arată ce pot face cu ajutorul inteligenței artificiale. În timpul primului panel, i-a venit ideea să își replice abilitățile, să formeze alte persoane care să fie AI coach. Ea ar putea obține finanțare pentru acest lucru, deoarece contribuie la reducerea decalajului de competențe digitale. Și după aceea își poate face propria afacere. Deci aceasta este doar o idee care tocmai a apărut. Ca aceasta, avem multe. Fiecare profil este diferit.

Câte femei au accesat programul până acum?

Berta HERRERO: Am avut șapte ediții până acum și am primit peste 12.000 de cereri de înscriere. Dar pentru fiecare ediție selectăm în jur de 20 până la 30 de femei. Le cunoaștem pe nume, instruirea pe care o primesc este personalizată. Avem o studentă care este gravidă, dar este foarte determinată să-și înceapă propria afacere de tehnologie în mediul rural, să fie consultant de tehnologie. Alte femei care lucrează deja în companii își vor îmbunătăți abilitățile de vorbire în public, networking-ul. Sustenabilitatea li se potrivește multora, pentru că multe dintre ele sunt chiar fermieri. Avem soluții pentru toată lumea, dar trebuie să le cunoaștem foarte bine profilurile. De aceea petrecem mult timp înțelegând ce nevoi are fiecare, le facem profilul și apoi oferim soluții.

Câte dintre studente au pus în practică cunoștințele dobândite în program?

Berta HERRERO: Credem că toate. Vedem asta pentru că la fiecare ediție primim foste studente alături de noi. La această ediție avem o elevă din Portugalia care a venit la Academia Rurală acum doi ani. Acea fată nu putea spune un cuvânt în public, era foarte timidă. Provine dintr-o zonă rurală, cu un background foarte umil. Acum este un developer grozav, lucrează într-o companie foarte bună și a venit să prezinte sesiunea noastră de închidere.

Intenționați să organizați acest program și în România?

Berta HERRERO: Și în România sunt zone rurale foarte frumoase. Îmi place foarte mult zona Transilvaniei. Și de ce să nu poți locui acolo și să ai și o afacere în același timp? Dacă îți place un loc din zona rurală, îți poți trăi viața acolo, să respiri aer curat, să mănânci produse locale care sunt sănătoase, dar să ai job-ul de vis. De exemplu, poți fi expert în securitate cibernetică sau AI coach.

Avem un mare respect pentru România, în special pentru femeile din comunitatea tech, care este foarte puternică. Mulți dintre inginerii noștri sunt femei din Huawei România. România se află în topul nostru pentru țările în care am dori să găzduim Academia, oricare dintre Școala de Vară, Școala de Iarnă sau Academia Rurală.

Ecosistemul de tehnologie din România este vibrant. Sunt multe hub-uri tehnologice în toată țara, chiar și în zonele rurale. Când va veni momentul, vrem să organizăm astfel de cursuri și în România.

Cum este finanțat programul?

Berta HERRERO: Programul este finanțat în totalitate de Huawei. Compania noastră este foarte dedicată incluziunii digitale și leadershipului feminin. Când mi-a venit ideea să organizez aceste Academii am primit aprobare imediat. Angajamentul Huawei pentru egalitatea de gen, pentru leadership feminin în tehnologie este solid, puternic și continuu.

Care sunt dificultățile pe care le întâmpină femeile care doresc să înceapă o afacere?

Berta HERRERO: Accesul la finanțare este o problemă, pentru că cea mai mare parte a finanțării merge către bărbați. Aceasta este o realitate pe care o avem în Europa și pe care trebuie să o rezolvăm. Noi le pregătim să acceseze finanțare prin cursurile de vorbit în public și cursuri de prezentare în fața unui juriu care le poate oferi finanțare. Avem și un coach de business din Silicon Valey, care lucrează la Consiliul European de Inovare în Deep Tech, care le va ajuta să-și pună proiectele pe drumul cel bun. Femeile participă și la cursuri de Social Media ca să învețe cum să-și vândă produsele în mediul online.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024