Update articol:

Acţiunile grupului francez EDF în creştere pe fondul informaţiilor privind re-naţionalizarea

Acţiunile grupului francez de utilităţi EDF au înregistrat luni o creştere de până la 4,3%, pe fondul speranţelor că o re-naţionalizare parţială a companiei va duce la creşterea valorii acesteia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

O sursă din interiorul companiei a confirmat pentru Reuters că EDF va demara procesul de reorganizare în data de 28 mai cu o reuniune a Consiliului de Administraţie, care se va apleca asupra re-naţionalizării activităţilor nucleare ale grupului. Sursa a adăugat că acest proiect va fi prezentat în data de 7 iunie celor aproximativ 200 de directori din fruntea companiei iar ulterior şi organizaţiilor sindicale.

Guvernul francez, care deţine 83,7% din acţiunile EDF, analizează de mai mult timp o restructurare a EDF în ideea de a izola operaţiunile din domeniul energiei nucleare de restul companiei. Autorităţile ar dori ca operaţiunile nucleare ale EDF să revină sub controlul statului fără a prelua însă participaţiile deţinute de minoritari la alte activităţi ale companiei. 

EDF operează 58 de reactoare nucleare şi este responsabil pentru aproximativ 75% din producţia de electricitate a Franţei. Însă în ultima vreme compania a fost afectată de desele opriri ale reactoarelor din motive de securitate şi în plus trebuie să facă investiţii de aproximativ 55 de miliarde euro pentru modernizarea centralelor nucleare.

În prezent, EDF are o valoare de piaţă de aproximativ 41 miliarde euro însă acţiunile sale se tranzacţionează la un raport preţ/ valoarea contabilă de 0,82, ceea ce o face cea mai subevaluată acţiune din indicele Stoxx European Utilities în funcţie de acest indicator de evaluare a companiilor.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023