Activele nete ale celor cinci societăți de investiții financiare (SIF) a fost de 8,57 miliarde lei, la finalul lunii iulie, în creștere cu 1,3% față de nivelul înregistrat la sfârșitul lunii iunie, potrivit unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârșitul lunii a fost de 1,85 miliarde, în creștere cu 2% față de luna precedentă.
Cele cinci SIF-uri au înregistrat exclusiv evoluții pozitive, în ce privește evoluția activelor nete unitare în luna raportată, fiind consemnate creșteri de 1,9% la SIF Muntenia, 1,8% la SIF Banat-Crișana, 1,7% la SIF Moldova, 1,3% la SIF Transilvania și de 1,1% la SIF Oltenia.
Evoluția prețurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost în general negativă, fiind consemnate scăderi de 3,4% la SIF Muntenia, 2,3% la SIF Transilvania și de 1,4% la SIF Moldova, dar și creșteri, de 4,3% la SIF Banat-Crișana și 0,5% la SIF Oltenia. Discontul la care sunt tranzacționate în piață acțiunile celor cinci SIF se situează între 27,3% pentru SIF Moldova și 59% pentru SIF Muntenia.
Analizând structura activelor la sfârșitul lunii iulie observăm că, pe total SIF, investițiile financiare pe termen scurt au scăzut cu 3% față de luna iunie, până la 6 miliarde lei, conform AAF. Ponderea investițiilor pe termen scurt în total active a scăzut la 66,8% în luna iulie, de la 69,6% în luna precedentă.
Valoarea însumată a acțiunilor cotate (pe ansamblul portofoliilor SIF), a scăzut cu 0,6%, până la 6,13 miliarde lei la sfârșit de iulie, de la 6,17 miliarde lei la final de iunie. Ponderea acestora în total active SIF la finalul lunii raportate s-a diminuat la 67,7%, față de 68,9% în luna precedentă.
Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acțiunilor cotate din portofoliu în total active la finalul de iulie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 79,2% (90,4% anterior), SIF Moldova cu 70% (69,5% anterior), SIF Banat-Crișana cu 68,9% (68,8% anterior), SIF Muntenia 62,2% (62% anterior) și SIF Oltenia cu 61,7% (61,5% anterior).
În același timp, acțiunile necotate pe total SIF, care însumau la sfârșitul lunii mai aproximativ 1,24 miliarde lei, au crescut până la 1,27 miliarde lei, având o pondere de 14% – în creștere de la 13,8% (la finalul lunii precedente). Cea mai mare deținere de astfel de acțiuni s-a regăsit la SIF Oltenia, unde acestea au avut valoarea de 649 milioane lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 75 mil. lei.
SIF5 Oltenia a semnat, recent, contractul de vânzare – cumpărare a pachetului de 1.023.534.303 acțiuni BCR deținut de societate, către Erste Group Bank, pentru 140 milioane de euro, potrivit unui anunț transmis Bursei de Valori București (BVB). Plata se va face exclusiv în numerar.
Consiliul de Administrație al SIF Oltenia urmează să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor având pe ordinea de zi aprobarea acestei tranzacții.
La finalul lunii iulie, capitalizarea bursieră la nivelul celor cinci SIF a fost de aproape 5 miliarde lei, în scădere cu 0,1% față de nivelul lunii iunie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate a fost de 1,1 miliarde, cu 0,6% mai mare decât nivelul lunii precedente.