Update articol:
Webinarul 5G: ROMÂNIA DIGITALĂ by Financial Intelligence

Alexandru Dragne: “România s-ar putea inspira din legislaţia Austriei şi Germaniei privind implementarea toolbox 5G” (video)

România s-ar putea inspira din legislaţia Austriei şi Germaniei privind implementarea toolbox 5G, spune Alexandru Dragne, Dragne & Asociații, la webinarul 5G: ROMÂNIA DIGITALĂ by Financial Intelligence.

 

Acesta a explicat: “La nivelul Uniunii Europene există Directiva NIS, care realizează cooperarea între statele membre în ceea ce privește incidentele de securitate și asigură un răspuns la aceste incidente. În România această Directivă este implementată prin Legea 362/2018 și asigură funcţionarea Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

Totodată a fost adoptat recent și un Regulament cu privire la certificarea securității cibernetice, regulament care creează cadrul pentru Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică  (ENISA) și pentru celelalte state membre să realizeze standarde ce pot fi aplicate inclusiv reţelelor de telecomunicații 5G.

Referitor la bune practici în alte state referitor la implementarea toolbox 5G, aş da ca exemplu legislaţia adoptată de Austria şi cea aflată în faza de proiect în Germania. În ambele state proiectele au fost iniţiate de către autorităţile naţionale de reglementarea telecomunicaţiilor  din Austria, respectiv Germania.

Aceste acte normative transpun parțial mare parte din măsurile prevăzute în acest toolbox, măsuri are să asigure accesul la infrastructură, la protecția datelor cu caracter personal, la auditarea operatorilor şi echipamentelor lor, măsuri de certificare a componentelor.

Cred că aceste acte normative ar putea fi  avute în vedere de către autorităţile din România. Oricum, odată cu implementarea codului comunicaţiilor electronice, ENISA va avea un rol de a facilita cooperarea între statele membre pentru asigurarea unor măsuri de Securitate coerente și care să impiedice unele bariere de intrare pe piață, pentru a asigura operatorilor și producătorilor de echipamente o previzibilitate în ceea ce priveşte măsurile de securitate.

Cadrul legislativ actual, respectiv Ordonanţa 111/2011 (art 46 şi 48), permite ANCOM să stabilească anumite măsuri pe care le impune operatorilor pentru asigurarea securității cibernetice a reţelelor. În temeiul acestei legi, s-a și adoptat în 2013 o hotărâre de către ANCOM care ar putea fi adaptată cerinţelor prevăzute de toolbox”.

 

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022