Update articol:
Ministrul Comunicațiilor îi dă replică lui Ludovic Orban

Alexandru Petrescu: PNL nu se dezice, propune tăierea salariilor IT-iștilor

Digitalizarea României ar trebui să fie subiectul unui acord transpartinic, nicidecum ținta unor declarații iresponsabile ale liderului PNL Ludovic Orban care, odată ieșit din febra electorală, îndeamnă la tăiat veniturile IT-iștilor prin renunțarea la scutirea impozitului pe venituri, în vechea tradiție ce a consacrat PNL-ul în  tăierea de salarii, a spus Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor.

El a mai adăugat: “PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, dă dovadă de o crasă neglijență pentru un sector care înregistrează una dintre cele mai mari valori adăugate, prin expertiza a 100.000 de specialiști a căror contribuție însumează o pondere de aproximativ 6% în PIB-ul României, egală cu cea a agriculturii ca magnitudine, fiind expresia unei economii competitive, performante, așa cum ne dorim pentru România, pe modelul celor mai avansate economii din Europa și din lume.

Mai mult, plus valoarea IT-iștilor are efecte multiplicatoare în creșterea competitivității pe orizontală, pe întreg spectrul economiei românești, de la turism la transport, de la energie la agricultură, de la industrii creative la educație și sănătate.

Scutirea de impozitare a veniturilor specialiștilor în IT (a cărei plajă de aplicabilitate s-a lărgit din decembrie 2017 la inițiativa PSD, de la 75000 de IT-iști la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel:

Cifra de afaceri a industriei estimată pentru 2019 este de peste 5 miliarde euro, aproape  6% contribuție la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 miliard euro – la 5 miliarde euro). Contribuția în PIB a industriei a evoluat de la 0.5% în 2003 la aproape 6% astăzi.

Economia digitală românească trebuie să-și măreasca ritmul de creștere în linia potențialului pe care îl are spre beneficiul tuturor firmelor și cetățenilor români, recuperând astfel decalajul față de cele mai digitalizate economii europene, iar declarațiile și acțiunile decidenților politici nu au voie să perturbe această dinamică pozitivă. Din păcate, prin declarațiile lui Ludovic Orban, asistăm la o avanpremieră a politicilor liberale marcate de tăieri de salarii, pensii și stimulente pentru industrie pe care PNL nu ar ezita să le pună în practică, dacă ar avea ocazia.”

 

Ludovic Orban (Mediafax): Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CONPET SA (COTE) (24/05/2022)

Hotararea AGOA 24.05.2022

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (24/05/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 11 mai - 24 mai 2022