Update articol:

Analiştii financiari anticipează deprecierea leului, creşterea dobânzilor şi majorarea primei de risc de țară

Analiștii CFA România văd euro la 4,7929 lei, peste un an

Analiştii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), potrivit sondajului „Indicatorul CFA Romania de Încredere Macroeconomică”. Această părere este împărtăşită de peste 85% dintre participanții la sondaj.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru cursul de schimb EUR/RO, pe orizontul de 6 luni este de 4,7210, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929, conform unui comunicat al CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/iunie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,85%.

De asemenea, CFA România anticipează creșterea dobânzilor: „Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, și respectiv 84% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadența de 5 ani este de 5,24%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”.

Începând cu luna mai 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări și anume: Cum consideră participanții la sondaj evoluția primei de risc de țară a României în următoarele 12 luni, precum și valoarea anticipată pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de țară a României, primă de risc măsurată prin valoarea CDS în USD pentru scadență de 5 ani. În cadrul acestui exercițiu, peste 81% dintre participanți anticipează o majorare a primei de risc de țară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 115 bps (creștere cu aproximativ 20 bps față de valoarea actuală).

Potrivit CFA România, în luna iunie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut față de luna anterioară cu 2,2 puncte până la valoarea de 43,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,2 puncte).

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipatiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.

BVB | Știri BVB